Zwitserland keurt AstraZeneca-vaccin voorlopig voor niemand goed: “Eerst nieuwe studies nodig”

Swissmedic, de Zwitserse tegenhanger van de Hoge Gezondheidsraad, wil het AstraZeneca-vaccin voorlopig niet goedkeuren. In een persmededeling zegt het dat er “nieuwe studies” nodig zijn.

SVM 03-02-21, 16:37 Laatste update: 16:38 Bron: Belga

“De gegevens die ingediend en bestudeerd werden, zijn tot op heden onvoldoende om een marktvergunning te verlenen”, klinkt het. “Meer studiewerk is nodig om de veiligheid, effectiviteit en kwaliteit te kunnen evalueren.”

Concreet wil Swissmedic de resultaten van een fase 3-studie die momenteel loopt in Noord- en Zuid-Amerika nog afwachten. “Zodra die resultaten beschikbaar zijn, zou een tijdelijke vergunning kunnen uitgereikt worden in het kader van een zogenaamde ‘rolling review’”, aldus Swissmedic. Dat betekent dat er niet gewacht zou worden tot het complete onderzoek is afgerond.

Niet voor 55-plussers in België

Zwitserland keurde eerder al het vaccin van Pfizer/BioNTech en Moderna goed. De vaccinatiecampagne is er eind december opgestart.

Gisteren besliste België om het AstraZeneca-vaccin voorlopig enkel bij mensen jonger dan 55 jaar toe te dienen. Ook andere Europese landen, zoals Italië, Polen en Zweden, leggen beperkingen op aan de toediening van het vaccin. Het Europees Geneesmiddelenagentschap gaf vorige week vrijdag groen licht voor het vaccin voor alle leeftijdsgroepen vanaf 18 jaar.

https://www.hln.be/buitenland/zwitserland-keurt-astrazeneca-vaccin-voorlopig-voor-niemand-goed-eerst-nieuwe-studies-nodig~ad730b68/

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht − 6 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.