• Zwitserland zal een referendum houden over het al dan niet ontnemen van de regering van haar bevoegdheid om nieuwe lockdown-maatregelen op te leggen.
  • Het komt te midden van een toenemend nationaal debat over de rechten van individuen, meldde de Financial Times .
  • De Zwitserse regering heeft deze week de bestaande maatregelen aangescherpt uit bezorgdheid over nieuwe, meer overdraagbare virusstammen die in verband zijn gebracht met stijgende infectiepercentages

Zwitserland zal een referendum houden over het al dan niet ontnemen van de regering van haar macht om nieuwe lockdown-maatregelen op te leggen te midden van een toenemend nationaal debat over de rechten van individuen.

De Financial Times meldde dat Friends of the Constitution, een campagnegroep, woensdag de stemming heeft geactiveerd door een petitie van 86.000 handtekeningen in te dienen waarin wordt opgeroepen tot een landelijke stemming over de intrekking van de 2020 COVID-19 Act.

De nieuwe stemming, die pas in juni zal plaatsvinden, is het gevolg van een groeiend nationaal debat over de impact van coronaviruswetgeving op individuele rechten, meldde de Financial Times .

Het land is een van ‘s werelds oudste democratieën en legt een grote nadruk op individuele vrijheid, waarbij zijn federale grondwet belooft “de vrijheid en rechten van het volk” te beschermen.

De Zwitserse regering heeft tijdens de coronavirus-pandemie geen strikte lockdowns geïmplementeerd, zoals veel Europese landen, maar benadrukt in plaats daarvan de rol van persoonlijke verantwoordelijkheid.

Maar het land heeft deze week de bestaande maatregelen aangescherpt uit bezorgdheid over nieuwe, meer overdraagbare stammen van het virus die in verband zijn gebracht met stijgende infectiepercentages, meldde Reuters .

Niet-essentiële winkels zijn gesloten, arbeiders moeten thuis blijven en privébijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal vijf personen.

Christoph Pfluger, een bestuurslid bij Friends of the Constitution, vertelde de Financial Times dat de groep geloofde dat de regering “misbruik maakte van de pandemie om meer controle en minder democratie in te voeren”.

Volgens het Zwitserse model van directe democratie kunnen burgers een referendum activeren om wetten die door het parlement zijn ingevoerd, te stemmen als ze binnen 100 dagen meer dan 50.000 handtekeningen verzamelen. Het land houdt elk jaar meerdere referenda over onderwerpen als een universeel basisinkomen, het homohuwelijk en wolvenjacht.

Eerder dit jaar annuleerde het land een stemming die was gepland voor mei en schortte het campagnes voor andere referenda op in een poging de verspreiding van het coronavirus te vertragen.

Bron: https://www.businessinsider.com/switzerland-calls-referendum-on-stopping-covid-lockdowns-2021-1