Zwaardere menstruatie als bijwerking van het COVID-19-vaccin?

Katharine Lee uit de VS kreeg haar COVID-19 vaccinatie op dezelfde dag als haar vriendin. Ze vergeleken hun aantekeningen omdat ze benieuwd waren wat de bijwerkingen zouden zijn.

Illustration of a female reproductive system on paper with syringes surrounding it.
https://www.today.com/health/can-covid-vaccines-impact-periods-experts-discuss-t214499

Lee, een onderzoeker in de Division of Public Health Sciences aan de Washington University in St. Louis, zegt dat ze allebei één symptoom gemeen hadden: ze werden allebei ongesteld kort na vaccinatie.

“Het was geen symptoom dat op de lijst stond,” zegt ze. “Ik verwachtte dat mijn arm pijnlijk zou zijn, of dat ik misschien koorts of hoofdpijn zou hebben, maar dit stond gewoon niet op de lijst.”

Lee nam contact op met Kate Clancy, die de menstruatiecyclus bestudeert aan de Universiteit van Illinois, om de observatie te delen. Toen Clancy haar vaccinatie kreeg, had ze ook last van een ongewone menstruatie. Dus plaatste ze een bericht op Twitter met de vraag of andere mensen dat ook hadden en zag tientallen reacties binnenstromen.

“Het zorgde ervoor dat we deze ervaringen wilden vastleggen,” zegt Lee. Dus startte het tweetal deze week een formele studie om gegevens te verzamelen over de relatie tussen de COVID-19-vaccins en de menstruatiecyclus. Het is geen bijwerking waar klinische proeven op controleren en het is niet opgenomen in de gezondheidscheck-in voor vaccins van de Centers for Disease Control and Prevention.

Er is niet veel onderzoek gedaan naar de invloed van vaccinatie op de menstruatie. Maar vaccins belasten het immuunsysteem en de menstruatiecyclus reageert op dat soort veranderingen. “De menstruatiecyclus is heel dynamisch en reageert op heel veel dingen,” zegt Lee.

Er is ook een mogelijk verband tussen de nanodeeltjes die gebruikt worden in de COVID-19 vaccins en veranderingen in het bloedingspatroon. Bij sommige mensen veroorzaken de nanodeeltjes uiteindelijk een tijdelijke immuunreactie die bloedplaatjes doodt, een type bloedcel dat betrokken is bij de bloedstolling, aldus Clancy. Ze regenereren snel, maar als iemand een bloeding heeft zoals een menstruatie, net nadat ze een injectie hebben gekregen, kan het de bloeding verergeren. Ze zal samenwerken met Anirban Sen Gupta, een onderzoeker van bloedplaatjes aan de Case Western Reserve University, om te proberen dat potentiële mechanisme te begrijpen.

Als blijkt dat er een verband is tussen de vaccins en de timing van iemands menstruatiecyclus, betekent dat niet dat er iets mis is met het vaccin. Het zou hoogstwaarschijnlijk een tijdelijke bijwerking zijn, en waarschijnlijk geen effect hebben op de vruchtbaarheid, benadrukte Lee. Het zou niet veel verschillen van andere bijwerkingen die bij vaccins optreden, zoals koorts of hoofdpijn. Maar het is belangrijk om volledig te begrijpen wat voor reacties de vaccinaties kunnen veroorzaken, zodat mensen zo goed mogelijk op de hoogte zijn van wat ze kunnen ervaren.

“Het is echt balen als je zo ongesteld wordt”, zegt Lee. “Het is fijn om te weten dat het kan gebeuren, net zoals het fijn is om te weten dat je koorts en hoofdpijn kunt krijgen.”

Ook ongewoon zware menstruaties zijn over het algemeen iets waar mensen zich zorgen over moeten maken want ze kunnen een teken zijn dat er iets mis is, zegt Clancy. Weten dat het een mogelijk effect van het vaccin is, kan de ervaring minder verontrustend maken. Aan de andere kant, als uit het onderzoek blijkt dat er geen sterk verband is met vaccinatie, kan het betekenen dat mensen die deze ervaring hebben, naar de dokter moeten gaan om er zeker van te zijn dat er niet iets anders mis is.

Mensen staan te popelen om hun verhalen te delen in deze enquête, zegt Clancy. Binnen een dag na de lancering van de enquête waren er al meer dan 700 reacties. Ze hopen beter te begrijpen hoe de menstruatie van mensen verandert en wat de kenmerken zijn van mensen die deze ervaringen hebben – hun leeftijd, geslacht, onderliggende gezondheidsproblemen of andere factoren. Ze houden ook de timing bij. Clancy zegt dat ze vermoedt dat mensen die de prik krijgen vlak voordat hun menstruatie zou moeten beginnen, een grotere kans hebben op hevige bloedingen.

Op dit moment zegt Lee dat ze hopen dat het onderzoek een kennislacune opvult rond menstruatie en de vaccins. Mensen hebben hun ervaringen op sociale media besproken, maar het is nog niet in wetenschappelijke literatuur verschenen. Lee zegt dat ze niet verbaasd is. Het heeft tot de jaren ’90 geduurd voordat vrouwen regelmatig werden betrokken bij klinische studies van welke aard dan ook, en sommige van die hardnekkige vooroordelen blijven bestaan.

“Dit zijn gewoon geen dingen waar sommige mensen over nadenken. Het maakt geen deel uit van hun dagelijkse ervaring. Ik denk dat veel te maken heeft met die geschiedenis, en het vooroordeel over wie mag beslissen wat belangrijk is om als bijwerking te beschouwen,” zegt ze.

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 1 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.