Zorgen over wijziging wetsvoorstel om het medisch geheim af te schaffen

Mensen maken zich zorgen over een wetswijzigingstraject in verband met actuele ontwikkelingen op het terrein van preventief gezondheidsonderzoek. Verschillende mensen zijn in de documentatie gedoken en trekken aan de bel.

Het gaat om een ouder, lopend traject om ‘preventief gezondheidsonderzoek’ mogelijk te maken, dat plotseling wordt gekaapt om brede screening op infectieziekten erin te metselen en een grondrecht te beperken, licht hogeschooldocent Willem Sorm toe in een bericht op LinkedIn.

In de nota van wijziging, die in maart door staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid naar de Tweede Kamer is gestuurd, valt onder meer te lezen: “Daarnaast is het bij nieuwe ziekten, zoals Covid-19, als regel zo dat er nog niet voldoende wetenschappelijk onderzoek beschikbaar is. Daardoor kan de aanvrager van een vergunning onmogelijk aantonen dat het onderzoek naar wetenschappelijke maatstaven deugdelijk is. Voor dergelijke gevallen wordt in deze nota van wijziging een voorziening getroffen.”

Wettelijke beperking van dit grondrecht

En verder: “Deze voorziening is nodig om in uitzonderlijke situaties een vergunning te verlenen ondanks dat de wetenschappelijke deugdelijkheid niet kan worden beoordeeld of aangetoond.”

Nog een opmerkelijke passage: “Als het gaat om bevolkingsonderzoek dat van rijkswege wordt aangeboden, is er na inwerkingtreding van het wetsvoorstel geen sprak meer van een vergunningplicht. De voorliggende regelgeving ziet dus niet op initiatieven vanuit de overheid, maar wil ruimte geven voor initiatieven van andere organisaties in uitzonderlijke omstandigheden.” Het is onduidelijk welke ‘andere organisaties’ dit zijn.

Normaal gesproken heeft iedereen recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer. Let op: “Deze nota van wijziging voorziet in een wettelijke beperking van dit grondrecht, namelijk het zonder toestemming van de betrokkene inzage krijgen in of gebruikmaken van gegevens over diens gezondheid.” Waarom moet dit grondrecht worden beperkt?

Dit moet stoppen!

Sorm: “Wilt ú dat de overheid straks ‘preventief’ uw gezondheid laat onderzoeken? Eventueel door ‘andere organisaties’ en zónder ‘wetenschappelijke deugdelijkheid’?”

Ook ondernemer Roland Brautigam, die de overheid een schip aanbood voor coronapatiënten, schrok toen hij het document las. “Hugo de Jonge wil ons medisch geheim afschaffen!” schrijft hij. “Ons grondrecht op medisch geheim wordt ingeperkt! Het staat er gewoon! Dit moet stoppen!”

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × een =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.