Wie wint bij deze pandemie?

Top 3 lijst van pandemische profiteurs: Big Tech miljardairs

Elon Musk, Jeff Bezos en Mark Zuckerberg stonden bovenaan de lijst van de 15 miljardairs met de grootste groei in absolute rijkdom sinds de pandemische lockdowns begonnen in maart 2020.

Een jaar geleden publiceerde het Institute for Policy Studies ” Billionaire Bonanza 2020: Wealth Meevallers, Tumbling Taxes and Pandemic Profiteers “, en begon het de toename van de rijkdom van miljardair bij te houden terwijl de werkloosheid toenam. We werkten samen met Americans for Tax Fairness (ATF) om de welvaartsgroei van de Amerikaanse miljardairs in het afgelopen jaar te volgen. 

Dit rapport geeft een samenvatting van de buitengewone groei in rijkdom van die nu 657 miljardairs op basis van realtime gegevens van Forbes op 18 maart.

Hier zijn de hoogtepunten van de afgelopen 12 maanden van de vermogensgroei van miljardair:

 • De gecombineerde rijkdom van de 657 miljardairs van het land is met meer dan $ 1,3 biljoen of 44,6% gestegen sinds het begin van de pandemie. ​ Terwijl de rijkdom van de miljardair steeg, verloren bijna 80 miljoen werkloosheid tussen 21 maart 2020 en 20 februari 2021 en 18 miljoen werkten op 27 februari 2021.
 • Er zijn 43 nieuw geslagen miljardairs sinds het begin van de pandemie, toen er 614 waren . Een aantal nieuwe miljardairs voegde zich bij de lijst na beursintroducties (IPO’s) van aandelen in bedrijven zoals Airbnb, DoorDash en Snowflake.
 • De toename van het gecombineerde vermogen van de 15 miljardairs met de grootste groei in absolute rijkdom bedroeg $ 563 miljard of 82%. ​ Bovenaan de lijst staan ​​Elon Musk ($ 137,5 miljard rijker, 559%), Jeff Bezos ($ 65 miljard, 58%) en Mark Zuckerberg ($ 47 miljard, 86%).

De 10 grootste “Pandemic Profiteers” zagen de grootste procentuele toename van hun vermogen – ten minste 300%. ​

Ze vermenigvuldigden hun fortuin meestal in de wereld van onlinegoederen, -diensten en -entertainment, terwijl gedwongen aan huis gebonden Amerikanen in afzondering winkelden, investeerden en zichzelf omgaven. Ze omvatten de eigenaren van e-commerce leiders Quicken Loans, Square, Carvana en cryptocurrency exchange Coinbase; sociale mediasites Snapchat en Twitter; online streamingplatform Roku; en digitaal reclamebureau Trade Desk. Negentien andere miljardairs kenden stijgingen van meer dan 200%, terwijl 48 anderen hun fortuin meer dan verdubbelden met meer dan 100% winst.

 1. Bom Kim (670% / $ 7,7 miljard): Amerikaans staatsburger en oprichter van de e-commercegigant Coupang, de Amazone van Zuid-Korea. Kim’s fortuin steeg tot $ 11 miljard na de beursintroductie van het bedrijf begin maart.
 2. Dan Gilbert (642% / $ 41,7 miljard): eigenaar van Quicken Loans, die profiteerde van afgezonderde burgers die online financiering trokken. Woont in Michigan.
 3. Ernest Garcia II (567% / $ 13,6 miljard): Grootste aandeelhouder van Carvana, de online autoverkoop- en autofinancieringsgigant. Arizona.
 4. Elon Musk (559% / $ 137,5 miljard): Musk is nu de op een na rijkste Amerikaan – met bijna $ 138 miljard – aangezien zijn aandelen in Tesla, Space-X en andere bedrijven waarvan hij eigenaar is, blijven stijgen. Woont in Texas.
 5. Brian Armstrong (550% / $ 5,5 miljard): Chief executive van Coinbase, de grootste cryptocurrency-exchange in het land. Inwoner van Californië.
 6. Bobby Murphy (531% / $ 10,1 miljard): medeoprichter van Snapchat, met zijn broederschapsbroer in Stanford, Evan Spiegel. Inwoner van Californië.
 7. Evan Spiegel (490% / $ 9,3 miljard): mede-oprichter van Snapchat met zijn andere miljardair-super-gainer, Bobby Murphy. Inwoner van Californië.
 8. Jack Dorsey (396% / $ 10,3 miljard): mede-oprichter en CEO’s van zowel Twitter als Square, de betaalapp voor kleine bedrijven. Woont in Californië.
 9. Anthony Wood (331% / $ 5,3 miljard): oprichter van Roku, dat online tv-videostreaming mogelijk maakt. Inwoner van Californië.
 10. Jeff Green (300% / $ 3 miljard): Californische oprichter en voorzitter van The Trade Desk, een digitaal reclamebureau.

Andere opmerkelijke vermogenswinst van de miljardair tijdens de pandemie

 • Eric Yuan , mede-oprichter van Zoom – technologie voor videoconferenties , zag zijn vermogen tijdens het pandemiejaar met 8,4 miljard dollar stijgen, een winst van 153%. Een jaar geleden had Yuan 5,5 miljard dollar, wat opliep tot 13,9 miljard dollar. Vorig jaar betaalde Zoom geen federale inkomstenbelasting over zijn $ 660 miljoen aan winst, die met meer dan 4.000% toenam.
 • De drie eigenaren van Airbnb zagen hun rijkdom toenemen dankzij hun pandemiejaar IPO. Het vermogen van Brian Chesky steeg van $ 4,1 miljard naar $ 14,6 miljard, een winst van $ 10,5 miljard, een stijging van 256%. Nathan Blecharazyk en Joe Gebbia , met een gelijk aandeel van aandeelhouders ter waarde van $ 4,1 miljard een jaar geleden, zagen elk hun vermogen toenemen tot $ 13,2 miljard, voor winsten van $ 9,1 miljard elk, of 222%.
 • Jim Koch , eigenaar van Boston Beer Company en brouwer van het merk Sam Adams , zag zijn vermogen toenemen van $ 1,3 miljard naar $ 3,2 miljard, een winst van $ 1,9 miljard over het pandemiejaar, oftewel 146%.
 • Dan en Bubba Cathy , de eigenaren van de drive-through-sensatie Chick-Fil-A, zagen hun gecombineerde vermogen van $ 6,8 miljard stijgen tot $ 16,6 miljard, een winst van $ 9,8 miljard over het pandemiejaar, oftewel 144%.
 • Harold Hamm , de politiek verbonden olie- en gasfracker, zag zijn rijkdom tijdens het pandemiejaar toenemen van $ 2,4 miljard naar $ 7,5 miljard, een stijging van $ 5,1 miljard of 212,5%.

Van de 17 industriecategorieën hadden miljardairs in de technologie-industrie de grootste collectieve vermogensgroei – $ 564 miljard, of bijna 68%. ​

Ze waren op 18 maart 2021 $ 1,4 biljoen waard, of een derde van het totaal van de miljardairs. De titanen van Wall Street – de financiële en investeringssector – zagen hun rijkdom met $ 226 miljard groeien – een stijging van bijna 37%. Miljardairs uit de auto-industrie hadden de grootste procentpuntstijging in rijkdom – 317% op basis van een toename van het vermogen met $ 172 miljard. Dat werd grotendeels veroorzaakt door de buitengewone stijging van de rijkdom van Elon Musk – $ 137,5 miljard of 559%.

Op drie na zagen alle staten de rijkdom van hun miljardairbewoners toenemen. ​

Bovenaan de lijst van totale vermogensgroei staan Californië met $ 551 miljard, Washington met $ 134,6 miljard en New York met $ 116,4 miljard. De drie belangrijkste staten met de grootste procentuele toename van de welvaart zijn Michigan met 164%, Arizona met 110% en Hawaii met 107%.

De vermogensgroei van miljardair wordt berekend tussen 18 maart 2020 en 18 maart 2021, op basis van Forbes-gegevens die in dit rapport zijn verzameld door ATF en IPS. 18 maart wordt gebruikt als het onofficiële begin van de crisis omdat tegen die tijd de meeste federale en nationale economische beperkingen in reactie op het virus van kracht waren. 18 maart was ook de datum die Forbes koos om de rijkdom van de miljardair te meten voor de 2020-editie van zijn jaarlijkse miljardairsrapport, dat een basislijn opleverde die ATF en IPS periodiek vergelijken met realtime gegevens van de Forbes-website. PolitiFact heeft deze methodologie positief beoordeeld .

Amerikaanse miljardairs grootste totale rijkdom
Amerikaanse miljardairs grootste percentage van rijkdom.
Rijkdom van één jaar Amerikaanse miljardair per bedrijfstak
Rijkdom van één jaar Amerikaanse miljardair per staat

Oorspronkelijk gepubliceerd door Common Dreams .

De standpunten en meningen in dit artikel zijn die van de auteurs en weerspiegelen niet noodzakelijk de opvattingen van Children’s Health Defense.

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × drie =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.