Wie checkt de Fact checker?

Steven Arrazola de Oñate heeft al maanden een vlotte pen op social media. Hij houdt de actualiteit nauw in de gaten en komt steeds met scherpe analyses. Hier delen we eentje over vitamines, omdat hij, wij en jullie allemaal weten dat ze echt helpen!

Geen last van bijwerkingen, thromboses, hartfalen, menstruatie of vruchtbaarheidsproblemen. Alleen, het mag niet gezegd worden… mensen zouden het gaan geloven!

Over fact checkers …

Al sinds de start van de Coronacrisis opperden veel wetenschappers dat het nuttig is om vitamine D en Zink te nemen in de strijd tegen dit virus.

Toen ik zelf Corona kreeg in maart 2020 volgde ik dit advies op en ik ben er nooit meer mee gestopt. Vijf weken nadat ik ziek werd waren mijn sportresultaten dan ook beter dan voor ik ziek werd. Ik twijfelde er dan ook nooit aan dat dit effectief een zeer gunstig effect had.

Toen voormalig Amerikaans president Trump exact een jaar geleden, in oktober 2020, liet weten dat hij ook Zink nam tegen Corona stonden alle factcheckers klaar om te ontkrachten dat dit efficiënt zou kunnen zijn. Ook in ons land volgden er al snel artikels in Knack en VRT van de gekende factcheckers.

Als er bij hen een factcheck verschijnt kan je er gif op innemen dat enkele maanden later zal blijken dat hun factcheck fout was. Ook deze keer was dit uiteraard het geval.

Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat een team onderzoekers van de UGent ontdekte dat de kans op zware ziekte en overlijden een pak groter wordt bij patiënten met een tekort aan zink. Karin Eeckhout en Rien Emmery, de factcheckers die steeds ongelijk krijgen, zullen vannacht weer wat minder goed slapen.

Ook Steven Van Gucht maakte begin dit jaar nog brandhout van de volgens hem “wilde verhalen” rond Zink. Binnenkort zal blijken dat mijn voornaamgenoot ook fout is met het huidige prikbeleid.

Geduld is gelukkig een mooie deugd. Ik heb zeer veel geduld.

Al is een factcheck nog zo snel, de waarheid achterhaalt ze wel…

(Tekst van Steven Arrazola de Oñate die nog steeds niets mag posten op FB omdat hij blijkbaar iets te vaak gelijk krijgt.)

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien + negen =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.