Wat is er mis met de mazelen?

🕒 Leestijd: 2 minuten

Wat we de mazelen noemen was, of is, een vrij goedaardige kinderziekte. De meeste mensen van de generaties die geboren zijn voor 1976 hebben de mazelen effectief gehad en klaarblijkelijk met succes overleefd. Het was, zoals men toen zegde, een vrij onschuldige kinderziekte.

Wat is er mis met de mazelen?

De mazelen

Ik zeg vrij onschuldig, niet volledig onschuldig. In bepaalde, zeer uitzonderlijke gevallen, kunnen de mazelen tot complicaties leiden en in zeer, echt zeer uitzonderlijke gevallen kan die complicatie leiden tot sterfte. Ik zal jullie onmiddellijk geruststellen. Die sterftekans is in onze contreien niet eens 1 op 10 miljoen. De ziekte richt wel meer schade aan in ontwikkelingslanden. 

In België wordt al jarenlang geen enkel geval van fatale afloop van een mazeleninfectie gerapporteerd. Het is dus echt wel een onschuldige kinderziekte geworden (of gebleven). Maar dat is niet de boodschap die wij horen en lezen. Wij horen en lezen dat de mazelen een zeer besmettelijke en gevaarlijke ziekte is. Bij de boodschappen over de ‘gevaren’ van mazelen wordt dan telkens ook gewezen op de absolute noodzaak om te blijven vaccineren, want “het zijn de niet gevaccineerde kinderen die de anderen in gevaar brengen”.

Dan denk ik steeds: Hoezo, de anderen in gevaar brengen?

Die anderen die wel gevaccineerd zijn, die zijn toch beschermd door de inentingen die ze hebben gekregen?

Of zijn ze dan niet beschermd?

Je kan toch niet beweren dat inentingen doeltreffend beschermen tegen de ziekte en dan met de vinger wijzen naar diegenen die zich niet laten inenten. Die twee beweringen staan eenvoudigweg haaks op elkaar. 

Verspreiden de niet ingeënte mensen de ziekte?

Neen, zij zijn er, net zoals meestal ook een bepaald percentage gevaccineerde kinderen, gewoon het slachtoffer van. Diegenen die zich niet inenten lopen zelf een risico, maar dat risico is dan toch niet van toepassing op diegenen die wel ingeënt zijn. Die zijn immers beschermd. Dus waarom zouden de mensen niet zelf mogen beslissen of ze al dan niet gebruik maken van de inentingen? 

Lees hier verder…

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

een × vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.