Wat gebeurt er als iemand vaccinatie weigert? Ethici dringen aan op duidelijkheid over de uitrol van COVID-19

(vertaling Google)

Informatie uit Canada

Het vaccin gaat niet verplicht worden, maar wel afgedwongen via andere wegen. De eerste stappen worden reeds gezet. Hier nog een artikel uit Canada die dit afroept. Dit is internationaal bezig.

TORONTO – Wanneer de eerste doses COVID-19-vaccins eindelijk in Canada aankomen, zal het land moeten worstelen met een reeks moeilijke vragen waarvan ethici vrezen dat we er niet genoeg tijd aan hebben besteed om ze te beantwoorden.

Welke groepen zouden zich bijvoorbeeld moeten laten vaccineren na de meest kwetsbaren? Hoe lang duurt het voordat iedereen zijn kans krijgt? En wat gebeurt er als een persoon weigert zich te laten vaccineren?

De klok tikt om die vragen te beantwoorden. De kandidaat-vaccin van Pfizer, die volgens de voorlopige resultaten van het bedrijf voor meer dan 90 procent effectief is, zou volgens de medisch hoofdadviseur van Health Canada vóór Kerstmis kunnen worden goedgekeurd voor gebruik in Canada.

Kerry Bowman, een bio-ethicus en assistent-professor aan de medische faculteit van de Universiteit van Toronto, zei dat het gebrek aan duidelijkheid over een aantal belangrijke kwesties met betrekking tot de uitrol van Canada ‘mensen erg angstig begint te maken’.

“Omdat we nog niet echt een duidelijk plan hebben. Of als we dat doen, is het niet beschikbaar en transparant voor de meeste Canadezen”, vertelde Bowman aan CTV News.

WIE WORDT HET EERST GEVACCINEERD?

Federale gezondheidsautoriteiten hebben geen uitgebreide lijst vrijgegeven van de volgorde waarin het vaccin zal worden geleverd. Voorlopig hebben vier sleutelgroepen prioriteit gekregen om het vaccin te ontvangen, volgens aanbevelingen van de Nationale Adviescommissie voor immunisatie.


Die groepen omvatten degenen die het risico lopen op ernstige ziekte en overlijden (zoals ouderen of mensen met reeds bestaande aandoeningen), essentiële werknemers die de ziekte het meest waarschijnlijk overdragen (zoals gezondheidswerkers), degenen die risico lopen en in gemeenschappen leven die zouden onevenredige gevolgen kunnen hebben (zoals geïsoleerde inheemse gemeenschappen), en andere werknemers die diensten verlenen die bijdragen aan “het functioneren van de samenleving”.

De commissie heeft die definities doelbewust ruim gelaten, zodat beleidsmakers die belast waren met het plannen van provinciale uitrol, ze naar eigen inzicht konden definiëren.

Maar wie komt er na die groepen?

Onderzoek suggereert dat geracialiseerde Canadezen een groter risico lopen dan blanke Canadezen op reeds bestaande aandoeningen die hen in gevaar zouden kunnen brengen op ernstige gevolgen van COVID-19.

Werkgevers van wie het bedrijf vanwege COVID-19 aan de kant is gezet, zullen ook tot de werkgevers behoren die zich het meest willen laten vaccineren. Een recent onderzoek van Statistics Canada suggereerde dat vijf procent van de bedrijven dit najaar actief overweegt om failliet te gaan of te sluiten. De bezorgdheid is het grootst in de kunst-, entertainment- en horecasector, waarbij bijna 30 procent bang is dat ze binnen zes maanden hun toevlucht moeten nemen tot ontslagen, faillissementen of sluiting.

Wat er ook gebeurt, er zal onvermijdelijk een periode in 2021 komen waarin het beperkte aanbod van vaccins een samenleving van haves en have-nots zal creëren. Die maanden zullen uitdagend zijn, zegt Alison Thompson, een ethicus bij de Universiteit van Toronto.

“Dit is zeer zorgwekkend, want dan hebben we een samenleving die in feite een samenleving met twee niveaus is die gebaseerd is op een of andere biologische gronden,” zei ze.

KUNT U HET VACCIN WEIGEREN?

Het is onmogelijk voor iemand om gedwongen te worden om het COVID-19-vaccin te nemen zodra het beschikbaar is. Maar weigering kan in de praktijk gevolgen hebben.

“Mensen die het vaccin niet willen, weten we allemaal, hebben het absoluut recht om het niet te hebben. Ik bedoel, het zijn zonder twijfel hun lichamen, ‘zei Bowman. “Maar dat is een ethische zorg, want wat er waarschijnlijk met de mensen binnen die groep zal gebeuren, is dat er steeds meer kansen voor hen kunnen worden afgesloten.”

Personen die niet zijn gevaccineerd, kunnen bijvoorbeeld de terugkeer naar de werkplek missen of kunnen te maken krijgen met andere beperkingen met betrekking tot groepsbijeenkomsten.

Om het nog lastiger te maken, zal het vaccin voor bepaalde groepen niet direct beschikbaar zijn. Zwangere vrouwen en kinderen die niet betrokken zijn bij klinische proeven met de experimentele vaccins, zullen van vaccinatie worden uitgesloten totdat er meer klinische onderzoeksgegevens beschikbaar zijn.

Deze vrijstelling kan ongemakkelijk zijn, maar is om veiligheidsredenen standaard in dit soort onderzoeken, zei Thompson.

“Zwangere vrouwen worden vaak uitgesloten van klinische proeven met veel farmaceutische producten, waaronder vaccins, vanwege het risico voor de foetus dat ze draagt ​​en vanwege haar eigen gezondheid”, zei ze.

IMMUNITEITSPASPOORTEN?

Het idee van “immuniteitspaspoorten” ontstond al vroeg tijdens de pandemie toen sommige regeringen hun optimisme uitspraken dat personen die hersteld waren van COVID-19 en positief getest waren op virusbestrijdende antilichamen, meer vrijheid zouden krijgen om te reizen of weer aan het werk te gaan.

De Wereldgezondheidsorganisatie verwierp het idee echter en zei dat er nog niet genoeg bewijs was over de effectiviteit of levensduur van immuniteit door antilichamen.

Vaccins kunnen nieuwe aandacht geven aan het begrip “immuniteitspaspoorten” – een mogelijkheid die volgens Thompson zorgvuldig moet worden behandeld.

“Ik denk dat we heel goed moeten nadenken over hoe we de immuunstatus van mensen gebruiken om hen toegang te geven tot werk en reizen en dat soort dingen,” zei ze.

WAT GEBEURT ER ALS IEMAND BIJWERKINGEN KRIJGT?

Alle vaccins die momenteel worden onderzocht, worden getest op zowel hun effectiviteit als veiligheid. Voordat Health Canada het grote publiek bereikt, moet het goedkeuren dat het vaccin veilig genoeg is voor openbaar gebruik. Toch is er een kans dat sommige mensen op de lange termijn bijwerkingen kunnen krijgen van een COVID-19-vaccin, zei Bowman. Het is gewoon te vroeg om het zeker te weten.

“Ik heb nog nooit gehoord van een vaccin dat 100 procent kogelvrij is, en ik geloof niet dat dit anders zal zijn.”

Maar hij voegde eraan toe: “Het klinkt tot nu toe allemaal erg goed.”

In het geval dat iemand negatieve bijwerkingen van het vaccin lijdt, zijn sommige voorstanders van mening dat ze financieel moeten worden gecompenseerd. Ten minste 19 landen hebben al programma’s ter compensatie van personen die door vaccins zijn verwond, maar Canada niet, behalve Quebec.

Thompson zei dat het tijd is voor Canada om zijn eigen nationale compensatieprogramma te overwegen.

“Er zijn dingen die we kunnen doen van de kant van de overheid, om mensen echt te helpen (vaccins) als betrouwbaarder te zien,” zei ze, wijzend op een dergelijk programma.

KAN JE KIEZEN WELK VACCIN JE WILT?

Met verschillende vaccinkandidaten in de race om als eerste te worden goedgekeurd, met Pfizer en Moderna als koplopers, is het mogelijk dat Canada in 2021 verschillende vaccins op de markt zou hebben. Deskundigen vertelden vorige week echter aan CTVNews.ca dat er geen gezondheidsvoordeel is. om meer dan één type vaccin te krijgen. Wat betreft persoonlijke keuze, het is onwaarschijnlijk dat Canadezen de keuze zullen hebben om te kiezen welk vaccin ze willen.

“Ik vermoed dat die keuze geen probleem zal zijn als de vaccins in Canada aankomen. Er zal een strategie zijn om vaccinatie uit te rollen, waarbij voorrang wordt gegeven aan de meest kwetsbare en eerstelijnswerkers ”, aldus dr. Eleanor Fish, hoogleraar immunologie aan de Universiteit van Toronto.

Ondanks zoveel dreigende vragen zei Bowman dat het belangrijk is om “dit goed te doen”.

“Zo veel van de distributie van vaccins is nu aan ethiek verbonden”, zei hij. “Het wordt een uitdaging.”

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Een gedachte over “Wat gebeurt er als iemand vaccinatie weigert? Ethici dringen aan op duidelijkheid over de uitrol van COVID-19

  • 30 november 2020 om 21:16
    Permalink

    De aanpak zoals bij influenza om de groep at risk voor ernstig beloop Covid, iig leeftijdsparameter > 65? Jr, vrijwillig !! een eerste generatie ( beproefde) vaccin aan te bieden lijkt redelijk.

    (Semi) verplichte vaccinatie van niet kwetsbaren en dan ook nog met een niet eerder toegepaste derde generatie mRNA ‘vaccin’ is in strijd met onze grondwetten en feitelijk crimineel.

Reacties zijn gesloten.