Vrijspraak voor niet dragen van mondmasker

Een Brusselse politierechter heeft een man vrijgesproken die door agenten geverbaliseerd was omdat hij geen mondmasker droeg, nochtans een verplichting in het Brussels Gewest. “Het verplichten van een mondmasker, altijd en overal, is in strijd met de grondwet”, vond rechter Lionel Van Damme.

https://www.hln.be/brussel/vrijspraak-voor-niet-dragen-van-mondmasker-strijdig-met-de-grondwet~abc03e44/

Vrijspraak voor niet dragen van mondmasker: “Strijdig met de grondwet”

ANDERLECHT – Een Brusselse politierechter heeft een man vrijgesproken die door agenten geverbaliseerd was omdat hij geen mondmasker droeg, nochtans een verplichting in het Brussels Gewest. “Het verplichten van een mondmasker, altijd en overal, is in strijd met de grondwet”, vond rechter Lionel Van Damme.

Wouter Hertogs, Stéphanie Romans 21-01-21, 17:59 Laatste update: 20:34

Een Brusselse twintiger bevond zich op 9 augustus aan de Slachthuizen in Anderlecht, de overdekte markt, een openbaar domein dus. Hij was er met zijn vader, een marktkramer, en droeg geen masker. Omdat dit een overtreding is van de coronamaatregelen stelde de politie een proces-verbaal op.

De man vocht zijn boete aan voor de rechter en die geeft hem nu gelijk. “Het overal en altijd verplichten van een mondmasker is buitenproportioneel en in tegenspraak met het universeel recht op vrijheid van beweging. Bovendien is de mondmaskerplicht een plicht die per wet zou moeten geregeld worden en niet per ministerieel besluit, bij deze is ze dus ongrondwettelijk”, oordeelde de rechter nog in zijn vonnis.

Geen algemene regel

Volgens de politierechter kan er geen algemene regel worden opgelegd waarbij men overal een mondmasker moet dragen.“Het mondmasker kan nuttig zijn om de pandemie tegen te gaan. Maar het is een verschil of je alleen in de straat loopt of met velen. Deze verschillen bedenken met een algemene verplichtende regel is een inbreuk op de principes van de gelijkheid en de niet discriminatie”, staat er letterlijk. Het vonnis dateert van 12 januari, maar raakte pas nu bekend. Het parket kan nog in beroep gaan. Het heeft een maand de tijd daarvoor.

“Rechtsonzekerheid”

Volgens grondrechtenspecialist en professor aan de Universiteit Saint-Louis in Brussel, Jogchum Vrielink is het niet de eerste keer dat die wettelijke grondslag van het ministerieel besluit in vraag wordt gesteld. Naast enkele eerdere uitspraken in dezelfde zin is er ook al een open brief geweest van verschillende grondwetspecialisten die opriepen tot een wet. “Het fundamentele probleem is dat er nu verschillende interpretaties mogelijk zijn en dat er dus sprake is van rechtsonzekerheid”, gaat de hoogleraar verder. “De wetgever zou er goed aan doen daar een einde aan te maken door een ‘coronawet’ op te stellen, iets wat eigenlijk al best van bij het begin van de pandemie had moeten gebeuren.”

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Een gedachte over “Vrijspraak voor niet dragen van mondmasker

  • 22 januari 2021 om 13:03
    Permalink

    Een opmerkelijke uitkomst. Het is ver gekomen dat we een rechter nodig hebben om de grondwet te doen naleven, waar intussen de naleving van maatregelen verder afgedwongen wordt bij de rest van de bevolking terwijl de grondwet wel voor iedereen geldt. Dus in één geval bekomt diegene die niet bereid is zijn boete te betalen en de zaak laat escaleren tot de rechtbank, de vrijspraak bij één bepaalde rechter, met toevallig dezelfde familienaam als de epidemioloog, een politierechter die met deze uitspraak de politieagenten te schande zet. Vreemde situatie. Ik vraag me intussen af wie die man was die naar de rechter stapte, want het is geen evidente stap die hij nam – was hij een vrijheidsstrijder en wilde hij een voorbeeld stellen ? Blijft het een eenmalig feit, of zal het opgevolgd worden?

    Zelf worstel ik met de verplichting, onlangs ingesteld, om zich te moeten laten testen, je weet wel met de beruchte pcrtest, bij hoogrisicocontact of bij terugkeer uit het buitenland. En bij uitbreiding de verplichting van zo’n negatief resultaat voor te moeten leggen bij een grensovergang. Want er bestaat ook een wet die onze vrijheid vrijwaart om medische handelingen te kunnen weigeren. En deze regel werd bij mijn weten intussen niet afgeschaft. Als in Antwerpen nu hele wijken getest worden, dan krijg ik een onbehaaglijk gevoel want als weldenkend mens sta ik voor wilsbekwaamheid en laat niet gebeuren waar ik niet achter sta. Heeft iedereen zich laten testen? Ik zou het weigeren en ook de boete weigeren te betalen, en hopen op een rechter aan wie ik dit precedent van de man zonder mondkapje in Brussel zou voorleggen. Intussen draag ik het mondmasker enkel correct over de neus indien er controle in de buurt is.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 2 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.