Voormalig CIA spion: Menselijk gedrag is belachelijk voorspelbaar. Wat kunnen we hier uit leren?

🕒 Leestijd: 7 minuten

In deze aflevering van Tom Bilyeu interviewt hij Andrew Bustamante, een voormalige CIA-spion, over manipulatie en psychologie van de bevolking. Zeven jaar na zijn dienst bij de Central Intelligence Agency besefte Andrew Bustamante dat hij er genoeg van had. 

Als clandestiene medewerker van de undercoverafdeling van de dienst had hij niet alleen geleefd, gesmeed en gevochten op gevaarlijke plekken over de hele wereld, hij moest ook liegen tegen iedereen die hij kende – inclusief zijn ouders – en tegen iedereen die hij ontmoette. Manipulatie hoorde er allemaal bij.

Het werk was leuk, maar ook stressvol. En toen Andrew Bustamante zich begon af te vragen wie hij werkelijk was – de goedgetrainde spion, of zijn rooster van berekenende alter ego’s, of een echtgenoot en vader die een schijn van een normaal leven wilden – was de uitkomst misschien onvermijdelijk.

“Hoevelen van ons leven elke dag een leugen?” vraagt hij. ‘Doen alsof we iemand zijn die we niet zijn. Proberen een gezicht te presenteren dat niet het gezicht is dat we echt hebben.”

Ik ben een verbeteringsjunkie; een voormalige geheime CIA-inlichtingenofficier, gevechtsveteraan van de Amerikaanse luchtmacht en Fortune 10-bedrijfsadviseur. Ik omring mezelf met kennis, ervaringen en mensen die me helpen groeien en ik zoek naar mogelijkheden om wat ik heb geleerd met anderen te delen.

In 2014 namen Bustamante en zijn vrouw Jihi – zelf een ervaren agente – ontslag bij de CIA om hun jonge zoon Sina groot te brengen. Ze verhuisden naar St. Petersburg, waar haar ouders woonden.

Voormalig CIA-inlichtingenofficier, Andrew Bustamante, leert spionage-hacks om mensen te helpen het ultieme voordeel in zaken en leven te behalen. De CIA leerde Andrew een betere manier om uit te leggen wat de werkelijkheid eigenlijk is; hij laat nu zien hoe spionage het leven vormgeeft voor gewone mensen zoals jij en ik.

Menselijk gedrag, zelfs als het grillig lijkt, is voorspelbaar. CIA-superspion, Andrew Bustamante, zegt zelfs dat “mensen lachwekkend voorspelbaar zijn.” Als dit waar is, waarom worstelt u dan met relaties en het bereiken van onze gewenste resultaten?

Dit interview behandelt een aantal echt interessante gebieden van de menselijke psychologie waarvan je je misschien bewust bent, maar waar je de puntjes nog niet aan elkaar hebt verbonden. Mensen zijn gemotiveerd om te overleven met de gegeven middelen, en als je leert hoe hun motivaties hun drive en persoonlijkheid bepalen, krijg je controle over je relaties en de kansen die je besluit om verder te gaan.

Belangrijkste onderwerpen die Andrew in deze aflevering aansnijdt:

 • De 3 levens die iedereen leeft, maar niet iedereen aan toe geeft
 • Waarom de mensen zichzelf uiteindelijk vernietigen
 • Hoe de nieuwe wereldmachtstransitie zich de komende 10 jaar afspeelt
 • De bloedeloze oorlog in China om in de gaten te houden
 • Buitenlandse machtsinvloed bij Amerikaanse verkiezingen
bron

Begrip van referentiekader

De spion benadrukt het belang van het begrijpen van het referentiekader van mensen in plaats van hun perspectief, omdat de meeste mensen geen perspectief hebben en in een wereld van perceptie leven. Mensen zijn bedraad om zich te concentreren op overleving, wat hun perceptie van de realiteit beïnvloedt. Het quote “the core element of being able to control a relationship is understanding the Pink Matter truth of feelings” benadrukt het belang van het begrijpen van hoe mensen zich voelen en het sturen van een relatie door dat begrip.

Myers-Briggs persoonlijkheidstypen

Andrew verklaart dat het Myers-Briggs type indicator (MBTI) een cruciale tool is in de CIA en dat het in de dossiers van agenten en targets zou worden opgenomen. Hij legt uit dat de MBTI mensen in 16 categorieën verdeelt op basis van hun persoonlijkheidstypen. Elke persoon heeft een openbare persoonlijkheidstypen, privé persoonlijkheidstypen en geheime persoonlijkheidstypen, en elk type is gepredisponeerd voor bepaald gedrag in het openbaar en privéleven.

Leer meer over en doe de MBTI test hier

Volgens Bustamante zijn de 3 levens die iedereen leeft maar niet iedereen beseft, de volgende:

 1. Openbare leven – Het leven dat we aan andere mensen laten zien en wat we aan de buitenwereld willen laten zien. Dit is onze openbare persona en is vaak gericht op hoe we overkomen en hoe we willen dat anderen ons zien.
 2. Privé leven – Het leven dat alleen bekend is bij onze naaste familieleden, vrienden en vertrouwelingen. Dit is het persoonlijke leven dat we hebben en bevat de dingen die we alleen delen met de mensen die dicht bij ons staan.
 3. Geheime leven – Dit is het deel van ons leven waarvan we niet willen dat anderen het weten of dat we zelfs niet met de mensen om ons heen willen delen. Dit zijn onze donkerste gedachten, angsten en kwetsbaarheden, en we houden ze voor onszelf uit angst voor oordeel of veroordeling.

De spion verklaart hoe infiltratie en manipulatie werkt en hoe agenten zich kunnen presenteren als een ander persoonlijkheidstype dan ze werkelijk zijn om te infiltreren. Hij benadrukt dat het begrijpen van menselijke emoties en psychologie nodig is om effectief te manipuleren en te infiltreren.

Gevolgen van manipulatie en cyberoorlog met China, Rusland en de nieuwe wereld supermacht

Bustamante wijst op de gevolgen van manipulatie en psychologische oorlogsvoering op politiek en de samenleving als geheel. Hij toont aan hoe cyberoorlog kan worden gebruikt om informatie te manipuleren en de publieke opinie te beïnvloeden.

Enkele van de mogelijke gevolgen zijn:

 1. Verzwakking van democratie: Manipulatie via sociale media en andere online kanalen kan invloed hebben op de democratische processen binnen een land, zoals verkiezingen. Dit kan leiden tot een ineenstorting of verzwakking van de democratie.
 2. Verspreiding van nepnieuws en desinformatie: Manipulatie kan leiden tot de verspreiding van nepnieuws en desinformatie, waardoor het moeilijker wordt om feiten te onderscheiden van fictie. Dit kan leiden tot wantrouwen en verwarring in de samenleving.
 3. Toename van angst en stress: Manipulatie kan leiden tot een toename van angst, stress en onzekerheid, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor manipulatie. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen en verminderde productiviteit.
 4. Escalatie van internationale spanningen: Cyberoorlog kan leiden tot oorlog tussen landen en escalatie van internationale spanningen. Dit kan leiden tot verwoestende humanitaire crises en economische schade.

Bustamante benadrukt dat het belangrijk is om bewust te zijn van manipulatie en cyberoorlog, en dat individuen en overheden proactieve maatregelen moeten nemen om zichzelf en hun samenlevingen te beschermen tegen deze gevaren. Het is een feit dat ook andere landen als China en Rusland deze strategieën gebruiken op het gebied van manipulatie en psychologische oorlogsvoering om hun doelen te bereiken. Hij benadrukt het belang van de VS om technologisch en strategisch vooruit te denken om een nieuwe wereldsupermacht te worden.

Waarom de mensen zichzelf uiteindelijk vernietigen

In deze video wordt gesteld dat mensen zichzelf uiteindelijk vernietigen als gevolg van hun eigen denkpatronen en psychologie. De spreker legt uit dat mensen van nature gefocust zijn op hun eigen overleving en dat dit onze perceptie en interpretatie van de wereld om ons heen beïnvloedt. Mensen hebben de neiging om de wereld om ons heen te zien door de lens van deze overlevingsstrategie, en dit kan leiden tot een negatieve mindset en angst. Wanneer mensen deze negatieve gedachten volledig accepteren en niet langer proberen ze te veranderen, kan dit uiteindelijk leiden tot zelfvernietigend gedrag en beslissingen. De video benadrukt daarom dat het belangrijk is om te begrijpen hoe onze eigen psyche werkt en hoe we onze eigen gedachten en gevoelens kunnen beheersen om onszelf te beschermen tegen zelfvernietiging en onze persoonlijke doelen te bereiken.

Hoe de nieuwe wereldmachtstransitie zich de komende 10 jaar afspeelt

Andrew stelt dat de komende 10 jaar een cruciale periode zal zijn voor de wereldmachtstransitie. Hij merkt op dat veel economen voorspellen dat China tegen 2033 de nieuwe economische supermacht zal worden.

De Verenigde Staten zullen mogelijk hun positie als de dominante economische en militaire supermacht behouden, maar dat zal niet zo invloedrijk zijn als ze nu. Europa wordt genoemd als een mogelijke bondgenoot van de Verenigde Staten, vanwege de culturele en historische banden, maar er wordt ook opgemerkt dat Europa op economisch gebied momenteel weliswaar in de problemen zit, maar dat niet betekent dat het niet in de toekomst een belangrijke speler kan worden.

De spreker benadrukt ook dat het belangrijk is om te begrijpen hoe de wereldmachtstransitie zich kan afspelen en wat de mogelijke gevolgen zijn, omdat dit kan helpen om de toekomst beter te begrijpen en ons voor te bereiden op verandering.

De bloedeloze oorlog in China om in de gaten te houden

Busamante bespreekt het potentieel voor conflict tussen China en Taiwan, de ‘bloedeloze oorlog’. Hij geeft aan dat China mogelijk een legale stap zal zetten om Taiwan onder controle te krijgen, wat kan leiden tot politieke en diplomatieke spanningen tussen China en andere landen. Hoewel hij geen gewapend conflict voorspelt, benadrukt hij wel dat de situatie zorgwekkend is en nauwlettend in de gaten moet worden gehouden vanwege de mogelijke gevolgen voor de stabiliteit en machtsverhoudingen in de wereld.

Buitenlandse machtsinvloed bij Amerikaanse verkiezingen

Bustamante heeft het over het feit dat buitenlandse machtsinvloed een belangrijke rol kan spelen bij de Amerikaanse verkiezingen. Hij suggereert dat er mogelijk veel meer verkiezingen zijn beïnvloed dan alleen die van 2016, en dat er veel landen zijn die belang hebben bij het beïnvloeden van de Amerikaanse politiek. Hij noemt Rusland als een voorbeeld van een land dat naar verluidt betrokken was bij de verkiezingsinterventie in 2016, maar benadrukt dat er ook andere landen zijn die soortgelijke operaties kunnen uitvoeren. De video suggereert dat er mogelijk regelgeving moet worden aangebracht om te voorkomen dat buitenlandse machten de Amerikaanse verkiezingen beïnvloeden, en dat iedereen zich bewust moet zijn van dit potentiële probleem.

Gebruik voor positieve doeleinden

De ex CIA spion Bustamante benadrukt het belang van het begrijpen van menselijke emoties en psychologie om effectief te manipuleren en infiltreren en hoe deze kennis kan worden gebruikt voor positieve doeleinden.

Ik geloof dat de geest het venster op kansen is. Als het raam mistig, gebarsten of bedekt is, kunnen we de kansen om ons heen niet zien. Maar als we eraan werken om dat raam schoon, beschermd en open te houden, wacht ons een eindeloze kans.

De psychologische kennis die Andrew hier bloot heeft, kan worden gebruikt voor positieve doeleinden door het te gebruiken om effectiever te communiceren en relaties op te bouwen. Bijvoorbeeld, door het begrijpen van de “Pink Matter truth of feelings” kan men leren om empathischer en begripvoller te zijn in hun interacties met anderen. Het begrijpen van de frame of reference van anderen kan helpen om conflicten op te lossen en constructieve relaties op te bouwen. “Pink Matter truth of feelings” is een term die benadrukt hoe belangrijk het is om te begrijpen hoe mensen zich voelen om een relatie met hen te kunnen controleren. Door inzicht te hebben in de ware gevoelens van mensen en deze te begrijpen, kan men de relatie beter sturen en manipuleren.

Bedrijven kunnen deze kennis gebruiken om hun werknemers beter te begrijpen en om effectiever met klanten te communiceren, wat kan leiden tot hogere tevredenheid en betere bedrijfsresultaten. Kortom, de psychologische kennis kan gebruikt worden om een beter begrip en meer effectieve communicatie te bevorderen, wat kan leiden tot een meer positieve en begripvolle samenleving.

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

15 + zestien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.