Vlaamse regering denkt eraan om “coronapas” in te voeren, verschillende juristen zijn bezorgd

De Vlaamse regering denkt eraan om een systeem van coronapaspoorten in te voeren. Dat zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Met zo’n coronapas zullen mensen die gevaccineerd zijn of recent negatief hebben getest, het recht krijgen om meer te gaan doen, zoals naar de bioscoop of op café gaan. In Denemarken bestaat het al, maar volgens verschillende juristen is het in strijd met de anti-discriminatiewetgeving. “De toegang ontzeggen aan niet-gevaccineerden is onwettig”, klinkt het.

Het was de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) die het idee zondag op tafel wierp. Voer, net zoals ze het in Denemarken al doen, een coronapaspoort in. Een document, of nog beter: een app op de smartphone, waar mensen mee kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of dat ze recent negatief hebben getest. Dat zou hen dan het recht geven om bijvoorbeeld naar de kapper of op restaurant te gaan. 

De Denen zijn trouwens niet de enigen die de maatregelen versoepelen voor wie gevaccineerd is. Ook in Duitsland werken ze aan een regeling die, als alles goed loopt, vanaf volgend weekend ingaat.

Een coronapas geeft mensen het recht om bijvoorbeeld naar de kapper of op restaurant te gaan.

Coronapas vanaf 11 juli?

In ons land is Vervoort niet de enige voorstander van het plan. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zegt nu dat ook de Vlaamse regering open staat voor het idee. “Als iedereen de kans heeft gehad om zich te laten vaccineren, dan moeten we de vrijheid die we hebben afgenomen van de mensen, durven teruggeven”, vindt minister Beke. Hij mikt op 11 juli: volgens hem hebben alle 18-plussers in ons land tegen dan een eerste spuit gekregen. “Ik denk dat de tijd nu gekomen is om daarover te spreken”, klinkt het. 

Belangrijke opmerking: er kan enkel een coronapas worden ingevoerd als iedereen de kans heeft gekregen om een vaccin te krijgen én er moet een alternatief zijn voor mensen die zich niet kunnen laten vaccineren. 

Bij de N-VA hebben ze de discussie anders begrepen. “Echt gaan over de deling tussen mensen die gevaccineerd zijn of niet en daar extra rechten aan koppelen, is niet iets dat op tafel ligt”, zegt Kamerlid Valerie Van Peel, ook N-VA-ondervoorzitter, in “De afspraak”. 

“We gaan versoepelen als de ziekenhuizen niet meer onder druk staan”, zegt ze. “Hij (Wouter Beke, red.) zegt eigenlijk dat we toch eens gaan moeten kijken als voor sommige zaken als reizen of grote evenementen een soort van testing nodig is.” Van Peel heeft het in dat kader over een drieluik: ofwel ben je gevaccineerd, ofwel heb je immuniteit opgebouwd na ziekte, ofwel heb je een negatieve test afgelegd. 

Hoe dan ook: op het kabinet van Vlaams minister Beke is te horen dat er wordt nagedacht over wat mogelijk is – en dat gaat wel degelijk breder dan alleen over reizen en evenementen – en dat er helemaal nog niets is beslist.

Niet iedereen is voorstander

Mag je bijvoorbeeld iemand weigeren op het openbaar vervoer, op café of in de bioscoop als die persoon niet gevaccineerd is? Het gelijkekansencentrum Unia vindt alvast van niet.

Ten eerste zijn er volgens hen nog te veel vragen over de vaccins en over het virus zelf. “Men gaat ervan uit dat wie een vaccin gekregen heeft, geen COVID-19 heeft en de ziekte niet kan overdragen en dat wie geen vaccin kreeg, dat wel doet”, legt experte discriminatie Dominique De Meyst uit op Radio 1. “Maar dat gaat feitelijk niet helemaal op. Als we op basis van die informatie groepen in de samenleving anders gaan behandelen, is dat in strijd met de discriminatiewetgeving.”

Maar dat is niet het enige argument. “We moeten ons ook de vraag stellen of die maatregel niet verder gaat dan nodig is”, aldus De Meyst. “Er zijn ook minder ingrijpende manieren om mensen hun vrijheid terug te geven zonder dat we bepaalde groepen gaan discrimineren.”

Er zijn ook minder ingrijpende manieren om mensen hun vrijheid terug te geven zonder dat we bepaalde groepen gaan discrimineren.

“Je moet voldoende alternatieven overwegen om discriminatie te voorkomen”, zegt gezondheidsheidsjurist Tom Goffin (UGent) in “De ochtend”. “Niet alleen bij reizen, maar ook bij dagelijkse activiteiten, kun je gezondheidsrisico’s vermijden door bijvoorbeeld een negatief testresultaat voor te leggen. Daarvoor moet er wel een vlotte toegang zijn tot testen, en best ook gratis.”

“We mogen ook niet vergeten dat de vaccinatiecampagne bepaalde bevolkingsgroepen niet bereikt. Er is bijvoorbeeld een taalkloof, een digitale kloof, of mensen hebben een bepaalde godsdienstige of filosofische overtuiging over vaccins.” 

Unia vindt het dan ook problematisch dat deze mensen zouden uitgesloten worden van bepaalde goederen en diensten, zoals bijvoorbeeld bankzaken, verzekeringen en huisvesting.

Rekening houden met effectiviteit, noodzaak, proportionaliteit en privacy

“Er moet duidelijkheid bestaan over de toepassingen van het certificaat”, zegt Goffin. “Op dit moment is enkel het Digitaal Groen Certificaat, waarmee we vrij kunnen reizen, helder.”

“Als we dan kijken naar andere toepassingen, dan komt het erop neer dat de lidstaat daar een specifieke wet over moet creëren”, zegt Goffin. “Die wet moet in het bijzonder rekening houden met effectiviteit, noodzaak, proportionaliteit en privacy. Er moet duidelijk afgebakend worden wie je certificaat kan verifiëren en wat er concreet op staat. Er moet geen informatie op staan die niet nodig is.”

Vaccinatie verplichten?

En als de regering nu effectief zo’n coronapas zal invoeren? “De grondrechtelijke bezwaren zullen blijven en er kunnen ook veel bedenkingen gemaakt worden over de bescherming van persoonlijke gegevens”, aldus de discriminatie-experte. 

“Het lijkt mij dan trouwens juridisch correcter om de vaccinatie verplicht te maken. En er zal ook een nieuw wetgevend kader nodig zijn, want uitbaters van pakweg restaurants of bioscopen mogen onder de huidige regelgeving niet op eigen houtje beslissen wie ze weigeren.”

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

3 gedachten over “Vlaamse regering denkt eraan om “coronapas” in te voeren, verschillende juristen zijn bezorgd

 • 8 september 2021 om 20:18
  Permalink

  Nu er stilaan melding wordt gemaakt dat op 1 oktober de coronapas zal ingevoerd worden in de Brusselse ziekenhuizen en WZC wordt het me duidelijk dat ik als niet-gevaccineerde problemen zal ondervinden om toegang te hebben tot mijn jaarlijkse MRI hersenen na een operatie 3 jaar geleden aan een hersentumor.
  Normaal maak ik steeds in november-december een afspraak , als bij wonder is er overmorgen al plaats voor de MRI. Alleen om de resultaten te bespreken in oktober, zal ik niet kunnen aanwezig zijn, vermits ik het ziekenhuis niet mag betreden.
  Zelfde probleem voor het bezoek aan mijn vader in het rusthuis. Ik ben de enige die als kind elke week een bezoekje brengt. Ik ben ook de enige die mijn demente vader nog herkent. Nu ga ik hem moeten zeggen dat ik hem niet meer kan bezoeken, hij gaat dit niet begrijpen. Ik had ook papieren laten opmaken waarin stond dat ik bij hem zou waken tijdens het stervensproces. Gaat dit dan ook niet mogen ? Ik ben woedend maar niemand die erom geeft. Waar is onze menselijkheid gebleven ajb ?????

  Beantwoorden
 • 16 september 2021 om 21:39
  Permalink

  Kijk, de huisarts en de apotheek mogen misschien weten wat uw medisch dossier bevat.
  Maar als je die pas toont, dan zien ze of je gevaccineerd bent, neem ik aan.
  Dus de overheid verplicht organisatoren van dergelijke evenementen om de wet te overtreden, want die is niet aangepast.
  Bovendien worden te tussenkomsten voor inkomenverlies afgebouwd.

  Als ik een pas moet tonen zeg ik dat ze geen zaken hebben met mijn medisch dossier. Ze kunnen dan aannemen, gezien e weigering dat ik ongevaccineerd ben, maar mij de toegang weigeren is niet enkel discriminerend, de toegang weigeren op basis van een vermoeden is nog iets anders.
  Zeg mij wat u zou doen als u de controle op de groene pasjes moet uitvoeren en in sta voor u.

  Beantwoorden
 • 24 september 2021 om 13:10
  Permalink

  “Het lijkt mij dan trouwens juridisch correcter om de vaccinatie verplicht te maken.” Je moet het maar luidop durven zeggen! Op welke basis ga je dit verplichten? Geen informed consent, Experimentele fase, geen definitieve goedkeuring, schending van de lichamelijke integriteit, schending van mensenrecht en grondrecht, Massale propaganda, het wegschuiven van vaccinschade (zeg maar genocide), het manipuleren van cijfers, omkopen/intimideren van artsen en ziekenhuizen, Belangenvermenging van universitaire labo’s, … moet ik nog verder gaan? De leugens komen hoe langer hoe meer uit, en de leugenaren zullen gestraft worden, of door de wet, of door het volk.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien − 13 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.