Vitamine D na 50: elk jaar duizenden sterfgevallen door kanker voorkomen?

Heidelberg, Duitsland – Het is al lang bekend dat lage vitamine D-spiegels geassocieerd zijn met een hoger risico op overlijden, maar de waarde van vitamine D-suppletie bij gezonde ouderen blijft ter discussie staan. 

Dr. Hermann Brenner

Onlangs is de aandacht gericht op zijn interesse in het verminderen van het risico en de ernst van de ziekte van Covid-19, maar het is vooral nieuw bewijs van de effectiviteit ervan bij het beperken van kankersterfte dat moet worden gerapporteerd.

Duitse onderzoekers onder leiding van  dr. Hermann Brenner  (Duits kankeronderzoekscentrum, Heidelberg) evalueerden drie grote meta-analyses van gerandomiseerde klinische onderzoeken en vertaalden de gegevens naar de Duitse bevolking [] 1 ] . Als gevolg hiervan zou landelijke vitamine D-suppletie voor alle 50-plussers het aantal sterfgevallen door kanker met 30.000 per jaar kunnen verminderen, 300.000 levensjaren kunnen worden bespaard – met als belangrijkste een besparing van 254 miljoen euro dankzij het verminderde gebruik van antikankerbehandelingen.

In 2019 stierven ongeveer 231.000 mensen in Duitsland aan kwaadaardige pathologieën,  meldt  het federale bureau voor de statistiek. Kanker was de oorzaak van een op de vier sterfgevallen. “Het is bekend uit vele onderzoeken, waaronder die van ons, dat kankerpatiënten heel vaak een duidelijk vitamine D-tekort hebben“, zei Brenner in een interview met  Medscape .

Dit is vooral duidelijk kort na de behandeling, zoals bijvoorbeeld na een operatie. “En we mogen niet vergeten dat de prevalentie van vitamine D-tekort bij ouderen over het algemeen vrij hoog is“, voegt dr. Brenner eraan toe.

“In de meta-analyses die in onze studie zijn opgenomen, vinden we een duidelijke en zeer significante vermindering van de kankersterfte van 13%, terwijl een statistisch niet-significante vermindering werd waargenomen voor de incidentie van kanker”, aldus de expert. 

Bron

Vertaald door Google Translate

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien − tien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.