Vertouwen in vaccinaties neemt snel af (2)

🕒 Leestijd: < 1 minuut

Wantrouwen tegenover vaccins is geen nieuw fenomeen. Vooral de experimentele COVID-vaccins werden bekritiseerd. Bijna een kwart van de mensen zegt minder vertrouwen in vaccins te hebben dan ze hadden voor de pandemie.

Minder dan een jaar nadat SARS-CoV-2 werd geïdentificeerd, waren er vaccins ontwikkeld en werd begonnen met de uitrol. Wereldwijd hebben tientallen miljoenen mensen ze ontvangen. Echter, uit een Brits onderzoek (bron 1) blijkt dat het vertrouwen in vaccins serieus gedaald is: 23,8% van de deelnemers aan de studie meldde dat hun vertrouwen in vaccins was afgenomen sinds het begin van de pandemie. De daling van het vaccinvertrouwen was er in alle lagen van de bevolking, dus ongeacht leeftijd, geslacht, religieuze overtuiging, opleiding en etniciteit.

Opvallend is wel dat voor de pandemie mensen van middelbare leeftijd meer aarzelden om te vaccineren dan jongere mensen, maar dit was niet meer het geval in 2022. Zowel in 2019 als in 2022 waren deelnemers met religieuze overtuigingen sceptischer over vaccins dan atheïsten en agnosten. Er werd geen verband gevonden tussen geslacht en vaccinvertrouwen. De nieuwe studie is consistent met ander onderzoek (bron 2) dat suggereert dat het vaccinvertrouwen daalde tijdens de pandemie.

Bron 1.

Bron 2.

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 × 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.