Ultrageluid en andere systemen voor het toedienen van vaccins binnenkort beschikbaar

🕒 Leestijd: 2 minuten

Vaccinaties worden vaak geassocieerd met naalden en spuiten. Maar dat kan in de nabije toekomst aanzienlijk veranderen, aangezien het groeitraject van de wereldwijde naaldloze injectorenindustrie naar verwachting in het komende decennium zal toenemen.

De farmaceutische industrie blijft grote bedragen ontvangen van de Bill & Melinda Gates Foundation en van gezondheidsinstanties in de Verenigde Staten om innovatieve technieken te ontwikkelen voor het toedienen van vaccins zonder gebruik van een injectiespuit, zoals toediening via ultrasone trillingen. Vorige maand hebben de Gates Foundation, de National Institutes of Health en het Ministerie van Defensie in totaal meer dan 31 miljoen dollar aan subsidies toegekend aan verschillende farmaceutische bedrijven om de productie van naaldloze vaccinsystemen te bevorderen.

COVID “versterkte” interesse in efficiëntere toediening van vaccins
Wetenschappers zijn al tientallen jaren bezig met de ontwikkeling van naaldloze vaccins die bekend staan als microarray patches (MAP’s), maar de COVID-19 pandemie heeft de interesse nieuw leven ingeblazen en aangewakkerd. De drijvende kracht achter de enorme groei is de vraag naar snellere en efficiëntere toedieningssystemen. Voorstanders van deze systemen geloven dat ze de barrières voor toegang zullen verlagen en logistieke obstakels die het gebruik van vaccins in de weg staan, zullen helpen overwinnen. GAVI, de Vaccine Alliance, een organisatie die deels is opgericht door de Gates Foundation en die werkt aan het vergroten van de toegang tot vaccins in arme landen, stelt dat MAP’s ervoor zullen zorgen dat “deze levensreddende interventies iedereen, overal, zo snel mogelijk bereiken” en ook zouden kunnen zorgen voor een snelle inzet in het geval van toekomstige epidemieën of pandemieën.

Pfizer een belangrijke speler in de ontwikkeling van naaldvrije technologie
De VS heeft een aanzienlijk financieel belang in de wereldwijde naaldvrije injectoren industrie, terwijl Duitsland, Japan en China ook de ontwikkeling van naaldvrije technologieën versnellen. Tot de belangrijkste farmaceutische bedrijven op de markt van naaldvrije vaccins behoren de in de VS gevestigde bedrijven Pfizer, Inc. en Antares Pharma, Inc.; het Duitse bedrijf Gerresheimer AG; het Australische bedrijf CSL Limited, en anderen.

Vaccins afgeleverd via ultrageluid
Eerder deze maand meldden persbureaus dat onderzoekers van de Universiteit van Oxford met succes een naaldloos vaccin hadden ontwikkeld dat via ultrageluid door de huid werd toegediend. Hoofdonderzoeker Darcy Dunn-Lawless en zijn collega’s mengden vaccinmoleculen met kleine, bekervormige moleculen gemaakt van proteïne en brachten het vloeibare mengsel vervolgens aan op de huid van muizen. Het ultrageluid was in staat om het mengsel in de bovenste lagen van de huid te duwen.

De onderzoekers ontdekten dat, hoewel de ultrasone methode 700 keer minder vaccinmoleculen afleverde dan naalden, de dieren meer antilichamen produceerden. De technologie wordt nog steeds ontwikkeld. Andere naaldloze vaccinsystemen zijn onder andere een neuspleister; een systeem op basis van gas dat via een luchtpufje wordt toegediend; eetbare vaccins; en een jetinjector, die “een smalle vloeistofstroom onder hoge druk gebruikt om de huid binnen te dringen”. De jetinjector is al goedgekeurd voor gebruik in het AFLURIA Quadrivalent griepvaccin.

In augustus 2022 begon de Universiteit van Adelaide in Australië met een humane proef waarbij een Omicron COVID boostervaccin werd toegediend met behulp van een Jetstream-systeem. Verwacht wordt dat de markt voor naaldvrije vaccins de komende tien jaar zal groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 12 procent en een waarde van $42,79 miljard zal bereiken.

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

19 + negen =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.