Taiwaneens onderzoek wijst op hoog percentage cardiale bijwerkingen bij middelbare scholieren na tweede dosis Pfizer

🕒 Leestijd: < 1 minuut

Het doel van de studie was het bepalen van de ECG parameter verandering en de effectiviteit van ECG screening voor cardiale bijwerking na de tweede dosis van het Pfizer BioNTech-vaccin (BNT162b2 vaccin) in de jonge bevolking. In december 2021 voerden de onderzoekers, in samenwerking met het schoolvaccinatiesysteem van de overheid van Taipei City, een ECG-screeningstudie uit tijdens de tweede dosis BNT162b2-vaccins.

Seriële vergelijkingen van ECG’s en vragenlijstonderzoek werden uitgevoerd voor en na het vaccin in vier door mannen gedomineerde middelbare scholen. Van de 7934 in aanmerking komende studenten werden er 4928 (62,1%) in de studie opgenomen. De verhouding man/vrouw was 4576/352. In totaal hadden 763 studenten (17,1%) ten minste één hartsymptoom na de tweede vaccindosis, meestal pijn op de borst en hartkloppingen.

De depolarisatie- en repolarisatieparameters (QRS-duur en QT-interval) daalden significant na het vaccin met toenemende hartslag. Abnormale ECG’s werden verkregen bij 51 (1,0%) van de studenten, waarvan 1 werd gediagnosticeerd met milde myocarditis en 4 andere met significante aritmie. Geen van de patiënten hoefde in het ziekenhuis te worden opgenomen en al deze symptomen verbeterden spontaan. Met deze vijf studenten als positieve uitkomst waren de sensitiviteit en specificiteit van deze screeningsmethode respectievelijk 100% en 99,1%.

Conclusie:

Cardiale symptomen komen vaak voor na de tweede dosis BNT162b2-vaccin, maar de incidentie van significante ritmestoornissen en myocarditis is slechts 0,1%. De seriële ECG-screeningmethode heeft een hoge sensitiviteit en specificiteit voor significante cardiale bijwerkingen.

Het volledige onderzoek vindt u hier:

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

achttien + acht =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.