Sluiting restaurants is illegaal, oordeelt Brusselse rechtbank

De Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel oordeelt dat  de sluiting van de restaurants illegaal is. Dat melden verschillende Franstalige media.  De Belgische staat krijgt dertig dagen de tijd om voor een oplossing te zorgen.

Een groep van 52 restauranthouders was naar de rechtbank getrokken tegen de sluiting. Hun vraag werd vandaag in kort geding ontvankelijk en gegrond bevonden.

De sluiting van de restaurants is op 28 oktober 2020 bij ministerieel besluit afgekondigd na het uitbreken van de tweede coronagolf.  “Niet geldig”,  heeft de rechtbank van eerste aanleg in Brussel nu bepaald. 

Volgens het vonnis was minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) “niet bevoegd noch om dergelijke maatregelen te nemen, noch  om strafrechtelijke sancties op te leggen bij niet-naleving.”. 

De Belgische staat wordt ook verweten niet voorafgaand de Raad van State geconsulteerd te hebben. De rechtbank meent ook dat de federale staat het non-discriminatiebeginsel overtreden heeft, door kantines in scholen en bedrijven wel open te houden.

Net als in een eerdere uitspraak, waarin geoordeeld werd dat de drie wetten waarop de regering zich baseert om inperkingsmaatregelen te nemen in de strijd tegen het coronavirus onvoldoende zijn, geeft de rechtbank de regering dertig dagen de tijd om de nodige maatregelen te nemen om een einde te maken aan deze illegaliteit, op straffe van boetes die kunnen oplopen tot 250.000 euro.

De regering zal het vonnis bekijken, reageerde premier Alexander De Croo vrijdagmiddag. De Croo benadrukte wel dat we op 8 mei “belangrijke stappen zetten, ook voor de restaurants, met het openen van de terrassen”. “In juni kan er hopelijk nog meer”, klonk het. Daarnaast ligt de pandemiewet intussen voor in het parlement, aldus nog De Croo. “We hopen dat we samen met het parlement spoedig ook die wettelijke basis kunnen inzetten.”

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien + zes =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.