Schotland: Onderzoek naar piek in sterfgevallen bij pasgeboren baby’s

Een piek in het aantal sterfgevallen van pasgeboren baby’s in Schotland moet worden onderzocht. Ten minste 21 baby’s jonger dan vier weken stierven in september, een percentage van 4,9 per 1.000 geboorten. De kindersterftecijfers variëren sterk van maand tot maand, maar de stijging is groter dan alleen op basis van het toeval zou worden verwacht.

Public Health Scotland (PHS) en andere instanties zullen nu onderzoeken of de Covid-pandemie of andere factoren achter de toename zitten.

Het gemiddelde sterftecijfer onder pasgeborenen is iets meer dan twee per 1.000 geboorten.

Terwijl alle kindersterfte wordt onderzocht, meldde de krant Herald dat dit bredere onderzoek werd gestart toen het sterftecijfer een “controle” -drempel passeerde, bedoeld om abnormale trends in kindersterfte op te pikken.

Sterfgevallen bij pasgeborenen in Schotland 2021. Babysterfte in de eerste vier levensweken per 1.000 geboorten.  Grafiek met sterftecijfers voor pasgeborenen in 2021.

In een commentaar op de cijfers zegt PHS:

“Overschrijding van de bovenste controlelimiet geeft aan dat er een grotere kans is dat er factoren zijn die verder gaan dan willekeurige variatie die mogelijk hebben bijgedragen aan het aantal sterfgevallen.”

PHS zei dat er “momenteel geen aanwijzingen zijn voor verbanden tussen deze sterfgevallen en Covid-19-infectie”, hoewel de gegevens verder zullen worden onderzocht.

Vroegtijdige leveringen

Dr. Sarah Stock, een expert in de gezondheid van moeders en foetussen aan de Universiteit van Edinburgh, zei dat pasgeboren baby’s zelden besmet of ernstig ziek werden met Covid, maar ze zei dat het virus op andere manieren een impact zou kunnen hebben.

“We weten bijvoorbeeld dat zwangere vrouwen die Covid hebben, ernstig onwel kunnen worden, en om de moeder en baby te beschermen die kunnen leiden tot vroeggeboorte”, zei ze. “Preterme bevalling is de grootste oorzaak van neonatale sterfte.

“We weten ook dat de pandemie veel druk heeft uitgeoefend op de gezondheidsdiensten en dat dat een impact kan hebben.”

PHS werkt nu samen met het Scottish National Neonatal Network, de Maternity and Children Quality Improvement Collaborative en de Schotse overheid om mogelijke bijdragende factoren te begrijpen.

Cijfers voor het aantal doodgeboren baby’s stegen ook in september, maar niet boven de bovenste waarschuwings- of controlelimiet.

De sterfte onder pasgeboren baby’s is de afgelopen decennia gestaag gedaald, waarbij het sterftecijfer per 1.000 geboorten daalde van dubbele cijfers in de jaren zeventig tot 2,1 in 2020.

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 − 9 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.