SARS-CoV-2 spike-eiwit kan op zichzelf longschade veroorzaken

Met behulp van een nieuw ontwikkeld muismodel voor acute longschade, ontdekten onderzoekers dat alleen al blootstelling aan het SARS-CoV-2 spike-eiwit voldoende was om COVID-19-achtige symptomen te veroorzaken, waaronder ernstige ontsteking van de longen.

SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, is bedekt met kleine spike-eiwitten. Deze eiwitten binden zich met receptoren op onze cellen, waardoor een proces op gang komt dat het virus in staat stelt om zijn genetisch materiaal in een gezonde cel vrij te geven.

“Onze bevindingen tonen aan dat het SARS-CoV2 spike-eiwit longschade veroorzaakt, zelfs zonder de aanwezigheid van het intact virus,” zegt Pavel Solopov, Ph.D., DVM, onderzoeksassistent professor aan het Frank Reidy Research Center for Bioelectrics aan de Old Dominion University. “Dit tot nu toe onbekende mechanisme zou symptomen kunnen veroorzaken voordat er substantiële virale replicatie plaatsvindt.”

Het bestuderen van SARS-CoV-2 kan een uitdaging vormen omdat experimenten met het intacte virus een bioveiligheidsniveau 3 in het laboratorium vereisen. Om deze hindernis te overwinnen, creëerden de onderzoekers een nieuw model van acute longschade dat gebruik maakt van transgene muizen die de menselijke receptor voor SARS-CoV-2 in hun longen tot expressie brengen.

“Ons muismodel vermindert drastisch het gevaar van dit soort onderzoek door het mogelijk te maken om COVID-19 longschade te bestuderen zonder het intacte, levende virus te gebruiken,” zei Solopov. “Dit zal de mogelijkheid om COVID-19 onderzoek te doen sterk vergroten en diversifiëren. Ons model zal waarschijnlijk ook nuttig zijn voor het bestuderen van andere coronavirussen.”

De onderzoekers injecteerden de genetisch gemodificeerde muizen met een segment van het spike-eiwit en analyseerden hun reactie 72 uur later. Een andere groep muizen kreeg alleen een zoutoplossing als controle.

De onderzoekers ontdekten dat de genetisch gemodificeerde muizen die met het spike-eiwit waren geïnjecteerd, COVID-19-achtige symptomen vertoonden waaronder ernstige ontstekingen, een toevloed van witte bloedcellen in hun longen en tekenen van een cytokinestorm – een immuunreactie waarbij het lichaam zijn eigen cellen en weefsels begint aan te vallen in plaats van alleen het virus te bestrijden. De muizen die alleen een zoutoplossing kregen bleven normaal.

“Deze bevindingen tonen aan dat de genetisch gemodificeerde muis samen met slechts een segment van het spike-eiwit kan worden gebruikt om SARS-CoV-2 longschade te bestuderen,” zei Solopov. “We kunnen dit instrument gebruiken om een beter begrip te krijgen van hoe het spike-eiwit longsymptomen veroorzaakt, zelfs zonder het intacte virus.

De onderzoekers zijn van plan om deze onderzoekspiste voort te zetten door het nieuwe muismodel te gebruiken om de effectiviteit van verschillende geneesmiddelen te bestuderen bij het verminderen van de ernst van acuut longletsel en COVID-19.

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig + zestien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.