RIVM zegt het ook: sneltesten zijn niet betrouwbaar

De tijdelijke wet voor de toegangstesten heeft de instemming gekregen van een meerderheid van de Tweede Kamer. Het kabinet gaat onderzoeken of in de toekomst zelftesten ook voldoende zijn voor toegangstesten. De wet maakt het mogelijk een negatieve sneltest te verplichten bij bezoek aan bioscoop, festival, museum en theater. Wat blijkt nu: de sneltesten die momenteel in omloop zijn in Nederland zijn helemaal niet betrouwbaar.

De Taskforce Serologie van de Landelijke Coördinatie Testcapaciteit, waar onder andere het RIVM in zit, heeft onderzoeksresultaten naar sneltesten van laboratoria verzameld. Uit de voorlopige conclusies blijkt dat geen van de onderzochte sneltesten voldoet aan de eisen voor individuele patiëntendiagnostiek, laat het RIVM weten op haar website.

Te groot aandeel fout-positieve en fout-negatieve uitslagen

De taskforce raadt het gebruik van sneltesten dan ook af. “De testen zijn niet betrouwbaar. Er is een te groot aandeel fout-positieve en fout-negatieve uitslagen,” schrijft het RIVM.

In Nederland zijn er 23 coronasneltesten bekend, waarvan er 16 zijn onderzocht door verschillende onafhankelijke laboratoria. Met zo’n sneltest zou je in 10 tot 30 minuten te weten komen of je besmet bent met corona en of je een besmetting met corona hebt gehad.

Niet bruikbaar

Ook de WHO raadt het gebruik van sneltesten af. In april vorig jaar maakte WHO een richtlijn bekend waarin de organisatie zegt dat ze niet bruikbaar zijn tenzij ze ‘uitgebreid goedgekeurd zijn in de juiste context’.

Vorige week zei zorgminister Hugo de Jonge dat ook zelftesten minder betrouwbaar zijn. Dat heeft volgens hem te maken met ons gebrekkig ‘masochistisch vermogen’. “Zo’n ding zo diep in je neus douwen, dat is toch een pijnlijke ervaring en kennelijk zijn we zo mild voor onszelf dat we die toch net iets minder diep naar binnen douwen en daardoor wordt-ie minder betrouwbaar,” zei de minister.

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × 4 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.