RIVM rekent met oude data die bij Deltavariant horen

🕒 Leestijd: < 1 minuut

RIVM-directeur en OMT-voorzitter Jaap van Dissel erkende tijdens de technische briefing dat de aannames die het RIVM vorige maand gebruikte in de modellen, die ervoor zorgden dat het kabinet tot een zware lockdown besloot, te ‘pessimistisch’ waren.

Oude data

OMT-adviezen waarin geadviseerd wordt over eventuele versoepelingen steunen op de scenario’s die RIVM-hoofdmodelleur Jacco Wallinga doorrekent. Vorige week bleek tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer (NL) dat hij nog rekende met aannames die betrekking hebben op de deltavariant om het verwachte aantal ic-opnames van de omikronvariant in te schatten.

En dat terwijl omikron veel milder is. “We weten nog steeds niet alles over de omikronvariant. Soms hebben we wel een vermoeden dat een eigenschap verschilt van de deltavariant, maar kunnen we daar nog niet mee rekenen,”

“Bijvoorbeeld bij de kans op een ic-opname rekenen we daarom nog met de kans die geldt bij de deltavariant.” J. Wallinga

Oud-staatssecretaris Mona Keijzer, die door Rutte werd ontslagen na kritiek op de coronapas, haalt op Twitter uit naar het RIVM:

“Ze rekenen dus met oude data die bij de deltavariant horen? Mijn hemel.”

“Wordt het trouwens niet eens tijd om de modellen en de gebruikte data openbaar te maken zodat andere wetenschappers hun bevindingen tegen het licht kunnen houden?”

Bron.

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vijf × drie =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.