Rechter in Weimar veroordeeld voor zogenaamde belemmering van rechtsgang

🕒 Leestijd: 2 minuten

Een rechter van het district Weimar is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor een besluit tegen verplichte maskers op scholen tijdens de Coronaperiode, dat inmiddels is ingetrokken. De regionale rechtbank van Erfurt heeft de straf nu opgeschort.

Controversieel besluit tegen verplichte maskers

Een familierechter uit Weimar is veroordeeld voor een controversieel besluit tegen verplichte maskers tijdens de Coronaperiode. De regionale rechtbank van Erfurt legde de geschorste rechter woensdag een gevangenisstraf van twee jaar op wegens belemmering van de rechtsgang. De rechtbank bleef daarmee onder de eis van het openbaar ministerie. Het openbaar ministerie had gepleit voor drie jaar gevangenisstraf zonder proeftijd. De advocaat van de verdediging had vrijspraak gevraagd.

Verdediging en aanklager willen vonnis aanvechten
Het vonnis is nog niet definitief. Zowel de advocaten van de verdediging als het openbaar ministerie hebben aangekondigd dat ze een beroep bij het Federale Hooggerechtshof zullen overwegen. Als het vonnis definitief wordt, kan de advocaat zijn rechterlijke functie en zijn pensioen verliezen. De ambtenarenwet bepaalt dat dit verplicht is bij een gevangenisstraf van twaalf maanden of meer.

Hof: verbodsprocedure bedoeld en voorbereid
De voorzittende rechter zei in de motivering van het vonnis dat de verdachte een vonnis had geveld “dat hij vanaf het begin had bedoeld”. Hij had de procedure bij de arrondissementsrechtbank in Weimar, waarin hij zijn beslissing nam, actief gegenereerd.

De familierechter had daartoe de vereniging “Kritische Rechters en Aanklagers” mede opgericht. In april 2021 beval de advocaat, die op dat moment werkzaam was bij de arrondissementsrechtbank in Weimar, dat kinderen op twee scholen in Weimar geen maskers meer hoefden te dragen. Hij motiveerde zijn voorlopige bevel met het belang van het kind.

De beslissing van de rechter veroorzaakte landelijke opschudding – en is sindsdien in latere gevallen vernietigd. Het Thüringer Oberlandesgericht oordeelde bijvoorbeeld dat de jurist niet bevoegd was om de voorliggende kwestie te behandelen. Rechterlijke toetsing van overheidsbesluiten over Corona-beschermingsmaatregelen was “uitsluitend de verantwoordelijkheid van de administratieve rechtbanken”. Het Federale Hooggerechtshof heeft dit standpunt sindsdien bevestigd.

Noot van de redactie:

Zijn straf is nu omgezet in een proeftijd, ook al heeft hij geen misdaad begaan, hij heeft zich alleen uitgesproken tegen de machthebbers die denken dat zij de touwtjes in handen hebben. Waar hij schuldig aan is, is geen misdaad. Nee, hij is schuldig aan het doen van zijn werk en het kritisch volgen van “regels”. Hoe kunnen sommige mensen nog steeds niet denken dat dingen abnormaal zijn?

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

17 − 12 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.