PXL Hogeschool Hasselt ontslaat onderzoeker die kritiek uitte op coronabeleid

PXL ontslaat onderzoeker die zich kritisch uitliet over vaccinatiecampagne

Onderzoeker en lector gezondheidswetenschappen Sam Brokken is door zijn werkgever, de PXL Hogeschool in Hasselt, met onmiddellijke ingang ontslagen. De reden: Brokken uitte als wetenschapper zijn twijfels over de aanpak van de coronapandemie door de overheid.

Sam Brokken was op 14 februari te gast in De Zevende Dag op één. Tijdens die uitzending, waarin hij in debat ging met vaccinoloog Pierre Van Damme, verklaarde Brokken dat hij zich ernstig vragen stelde bij de aanpak van de pandemie en vooral over het vaccinatiebeleid. Hij vroeg zich onder meer af of dat vaccinatiebeleid, zoals het nu wordt uitgerold, wel de juiste keuze is. “Het vaccin beschermt de persoon zelf maar is op dit moment geen garantie dat je het virus niet kan doorgeven aan iemand anders”, verklaarde Brokken. “Het verhaal van ‘we beschermen elkaar’ en van solidariteit, gaat niet op want daar is helemaal geen bewijs voor. Een vaccin gaat u ook nooit totaal beschermen. Jonge actieve mensen, jonger dan 60, worden nu aangepraat om zich te laten vaccineren, maar als ze in contact komen met het virus zullen ze nauwelijks symptomen ontwikkelen.”

VRT-ombudsman

Brokken kwam na de uitzending zwaar onder vuur te liggen. Bij de VRT-ombudsman regende het reacties. Een deel van de kijkers vond dat Brokken groot gelijk had, een ander deel eiste dat dit soort meningen van het scherm wordt gehouden. Brokken zelf reageerde toen op de website artsenvoorvrijheid.be en hekelde de werkwijze van de televisiemakers. “Het viel me op dat PVD (Pierre Van Damme, nvdr) in deze uitzending door de moderatoren werd aangeduid als expert/rechter en partij tegelijkertijd”, luidde het. “Hij staat voor het beleid en mag ook nog evalueren of enige kritische bedenking relevant is. Een zeer makkelijke uitgangspositie. Op dat ogenblik werd het me duidelijk dat het debat de enige intentie had om de tegenstem publiekelijk én zonder degelijke onderbouw weg te zetten. Toen ik vroeg naar het bewijs van de stelling dat gevaccineerden de ziekte niet konden doorgeven bleef het antwoord uit. Maar als expert heb je het voordeel van de perceptie, zeker na een jaar zonder tegensprekelijk debat.”

De directie van PXL had Brokken vorige maand al een waarschuwing gegeven en eiste dat hij zijn bevindingen niet langer zou meedelen in vraaggesprekken in de media. Toen de onderzoeker enkele dagen geleden toch aantrad in een podcast, besliste de school om hem met onmiddellijke ingang te ontslaan. Brokken zelf blijkt voorlopig niet bereikbaar voor een reactie.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20210331_95043105

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × drie =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.