Prof. emeritus UCL RODENSTEIN, longspecialist: “We verwarren pandemie met dodelijke dreiging”

🕒 Leestijd: 3 minuten

DANIEL RODENSTEIN
Professor emeritus UCL, longspecialist

Psychose: toestand van collectieve paniek veroorzaakt door een gebeurtenis of een plaag die ervaren wordt als een permanente dreiging.

Er sterven elk jaar in ons land zo’n 110.000 mensen. Elke maand vallen er 9.100 doden. Dagelijks 300. Een beetje meer in de winter, wat minder in de zomer.

In 2020, op enkele dagen tussen 15 maart en 15 mei, zijn er wat meer mensen gestorven. Op de zwartste dag, 10 april, telden we 613 overlijdens. Dat is 151 meer dan op de zwartste dag in 2018, 7 maart.

Als we 2020 globaal bekijken, zullen we in plaats van de gebruikelijke 110.000 doden wellicht tussen 110.000 en 115.000 overlijdens registreren. En zoals elk jaar zullen de meesten van die doden in 2020 ouder zijn dan 64 jaar. En zoals elk jaar zullen de meesten van die overledenen gemist worden en zal hun familie een rouwperiode doormaken.

Niets, maar dan ook helemaal niets, verklaart de psychose die België overspoelt en verlamt.
Als we de feiten zo bekijken, verklaart niets, maar dan ook helemaal niets, de psychose die België overspoelt en verlamt. Het leven is stilgevallen, versmacht door een paniekgolf waarbij iedereen plots een dodelijke bedreiging is geworden voor buren, naasten, vrienden en vooral ouderen. Een bedreiging waartegen we ons moesten beschermen door afstand te houden, ons op te sluiten, om zeker geen van de dodelijke partikels in te ademen die de mensen verspreidden. Want we kregen telkens opnieuw te horen dat de ziekte uiterst besmettelijk is en zeer dodelijk.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) was er klaar voor. In september 2019 publiceerde ze een lijvig document over de langverwachte vernietigende pandemie. Dat voorspelde een herhaling van de Spaanse griep, maar dan zovele keren erger. Er zouden 100 à 400 miljoen doden vallen, en geen enkel land, geen enkele persoon zou gespaard blijven. De WGO sprak klare taal: verlaat uw werk, familie, vrienden. Sluit u thuis op als u wil overleven. Geef uw familie, carrière, werk op. Hou afstand van anderen, raak niemand aan, bedek uw neus en mond. Vergeet het leven als u nog verder wil blijven leven.

Onze beleidsvoerders, verlamd door angst, gingen te rade bij de experts, die de boodschap van de WGO herhaalden.
Onze beleidsvoerders, verlamd door angst, gingen te rade bij de experts, die de boodschap van de WGO herhaalden. Eens te meer verwarde men pandemie (een ziekte, ongeacht de ernst ervan, die meerdere landen uit meerdere regio’s ter wereld treft) en dodelijke bedreiging. Als je nu de eerste alinea’s van deze tekst herleest, is het duidelijk dat Covid-19 de sterftecijfers in België maar weinig beïnvloed heeft, ook al is ons land koploper met het grootste aantal doden per miljoen inwoners (846). Enkel San Marino scoort nog slechter.

Covid-19 heeft evenmin veel impact gehad op de mortaliteit wereldwijd. Er sterven jaarlijks gemiddeld 57 miljoen mensen. Tot nog toe doodde Covid-19 er grosso modo 600.000. Amper 1 procent van de sterfgevallen in een willekeurig jaar!

Nog een ander punt verdient onze aandacht. Het dagelijkse sterftecijfer door de ziekte is wereldwijd al enkele weken vrij stabiel (zo’n 5.000 per dag), terwijl het aantal besmettingen blijft oplopen. De ziekte blijkt dus steeds minder dodelijk te zijn. Bij de bekendmaking van de cijfers geeft men evenwel geen uitleg. We krijgen het aantal bevestigde gevallen voorgeschoteld, maar men zegt er niet bij of die mensen ziek zijn, of zich kiplekker voelen. Men onderhoudt een sfeertje van angst, terwijl in België het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen blijft afnemen, ook al stijgt het aantal bevestigde gevallen. En als de Belgische cijfers niet angstaanjagend genoeg zijn, gaat het over de Verenigde Staten, waar er veel doden zijn (138.000), maar men zegt er niet bij dat het er veel minder zijn per miljoen inwoners dan in ons land (415).

Lees verder:

https://www.tijd.be/opinie/algemeen/we-verwarren-pandemie-met-dodelijke-dreiging/10246264.html

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Een gedachte over “Prof. emeritus UCL RODENSTEIN, longspecialist: “We verwarren pandemie met dodelijke dreiging”

 • 18 december 2020 om 19:59
  Permalink

  Dank U wel voor deze getuigenis!
  We weten dat dit zichzelf opblaast en iedereen zal deze gekte dan inzien. De ontreddering zal groot zijn!
  Ik hoop dat meer en meer van uw collega’s durven spreken en getuigen.
  Ik wens u het beste.

Reacties zijn gesloten.