Prof. Capel kritisch over ophef apenpokkenvirus

🕒 Leestijd: < 1 minuut

De apenpokken zijn in Nederland al uit ‘voorzorgsmaatregel’ door de zorgminister op de A-lijst geplaatst. Deze maatregel is volgens de minister ‘in het belang van de volksgezondheid’. Echter, ziektes met een A-status zijn de meest gevaarlijke die er bestaan. Wat is wijsheid in deze?

Viroloog Ab Osterhaus waarschuwt dat het virus dodelijk kan zijn en hoogleraar virologie Marion Koopmans twitterde al snel dat ze zich zorgen begint te maken.

Er is nu pardoes wéér een virus opgedoken en dat wordt bijna als vanzelfsprekend als rampzalig aan de man gebracht.

Is dat inderdaad waar? Is het echt zo’n ernstige besmettelijke ziekte?

Die vragen stelt emeritus hoogleraar Pierre Capel in een nieuwe video.

In 50 jaar tijd zijn er 53 gevallen van apenpokken gemeld in Europa. Dit jaar zijn er incidentele besmettingen en wordt er gedaan alsof er iets heel bijzonders gebeurt.”

“Apenpokken zijn nu onder ons, maar dat zijn ze al jaren. Waarom is er nu paniek? “Ik zou het echt niet weten.”

“Zijn er gekke apenstreken aan de gang of is alles een broodje aap? “Al 52 jaar is het er. En een hele plotselinge variatie lijkt me heel onwaarschijnlijk.”

“Mijn mening over het apenvirus is: als iets zich 52 jaar heel rustig gedraagt en niet heel erg snel essentieel kan veranderen, dan zie ik niet wat er nu plotseling zo anders is geworden. In mijn optiek is er echt geen gevaar voor een hele grote nieuwe epidemie.”

P. Capel.

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

negen + vijf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.