Potentieel giftige maskers verspreid in scholen en kinderdagverblijven in Quebec

Een type mondmasker dat aan scholen en kinderdagverblijven in Quebec wordt verstrekt, kan gevaarlijk zijn voor de longen omdat het een potentieel giftige stof bevat.

Radio-Canada heeft documenten in handen gekregen, waaruit blijkt dat Health Canada waarschuwde voor de mogelijkheid van “vroege pulmonale toxiciteit” van de SNN200642 maskers die in China worden geproduceerd. Ze worden verkocht en gedistribueerd door Métallifer, een in Quebec gevestigde fabrikant.

“Als u dit soort maskers in voorraad hebt, vragen wij u te stoppen met de distributie ervan en ze op een veilige plaats te bewaren,” zegt de provinciale regering in de richtlijn die door drie ministeries werd verstuurd: onderwijs, gezinnen en hoger onderwijs.

Sommige opvoeders van kinderdagverblijven stonden al een tijdje wantrouwig tegenover deze grijze en blauwe maskers omdat zij het gevoel hadden dat ze kattenharen inslikten.

Health Canada heeft een voorlopige risicoanalyse uitgevoerd waaruit is gebleken dat de inademing van microscopische grafeendeeltjes vroegtijdige longschade kan veroorzaken. Grafeen is een sterk, zeer dun materiaal dat wordt gebruikt bij de fabricage, maar het kan schadelijk zijn voor de longen wanneer het wordt ingeademd en kan op de lange termijn gezondheidsproblemen veroorzaken.

Patrick Baillargeon, die verantwoordelijk is voor de aankoop van laboratoriumbenodigdheden in Quebec, waarschuwt in een brief dat Health Canada geen gegevens heeft ontvangen die de veiligheid en doeltreffendheid van gezichtsmaskers met grafeenpartikels ondersteunen, evenmin de risico’s die aan deze medische hulpmiddelen verbonden zijn.

Lees het volledig artikel hier.

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 + elf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.