Post-Vac-Syndroom krijgt erkenning

🕒 Leestijd: < 1 minuut

Na Duitsland besteedt nu ook Nederland aandacht aan het Post-Vac-Syndroom, ernstige klachten na corona-mRNA-vaccinatie. Volgens Stichting C-support zijn er al meer dan 400 meldingen binnengekomen, zo bericht NPO Radio 1. Ook komt op NPO Radio 1 de Duitse arts Dr. Bernhard Schieffer aan het woord, die een speciale kliniek runt in Marburg. Het Artsen Collectief besteedde hier in september dit jaar ook aandacht aan.

Volgens de Duitse arts komen de symptomen van het Post-Vac-Syndroom overeen met long covid, maar kan er onderscheid gemaakt worden tussen deze twee. Belangrijk is wel het syndroom zo snel mogelijk te herkennen en te behandelen. Omdat vaccinatieschade lang een taboe-onderwerp is geweest (om vaccintwijfel te voorkomen), zijn deze 400 meldingen wellicht het topje van de ijsberg.

Het Artsen Collectief pleit daarom voor alertheid op dit syndroom, zowel bij artsen als patiënten.
Vanwege de lage effectiviteit, kans op ernstige bijwerkingen en de onverklaarde oversterfte is het noodzakelijk te pauzeren met de huidige mRNA-(herhaal)vaccins.

Bron: Artsen Covid Collectief.

Het post-vac-syndroom (1) komt overeen met het longcovid-syndroom, gerelateerd aan de vaccinatie met symptomen van hartritmestoornissen, druk op de borst soms met ’brain fog’ en ook hoofdpijn, migraine, pijn en verlammingsverschijnselen in de extremiteiten (ledematen). 1. Schieffer E, Schieffer B. The rationale for the treatment of long-Covid symptoms – A cardiologist’s view. Front Cardiovasc Med. 2022 Sep 15;9:992686. doi: 10.3389/fcvm.2022.992686. PMID: 36186977; PMCID: PMC9520195

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 × drie =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.