Politie mag Covid Safe Ticket niet scannen

Het is niet toegelaten voor politieagenten om nog Covid Safe Tickets (CST) te scannen. Dat staat in een omzendbrief voor politiediensten en parketten. ‘Wat is het nut dan nog?’, vragen zij zich af.

Politie mag Covid Safe Ticket niet scannen
Wat is het nut dan nog?

‘We kunnen niet langer vaststellen of deze of gene restaurantbezoeker een verlopen of vervalst Covid Safe Ticket heeft’, zeggen Brusselse politiebronnen.

‘Er waren al heel wat pv’s opgesteld na een scancontrole waarbij het CST van mensen rood oplichtte, bijvoorbeeld na een positieve test. Al die pv’s kunnen de vuilnisbak in. Het gaat om tientallen pv’s, voor deze zone alleen.’

De omzendbrief voor politiediensten en parketten waarin staat dat zij geen CST’s mogen scannen valt niet goed bij de Brusselse politie.

Worden er dan echt pv’s geseponeerd?

Op het parket van Brussel wordt dat beaamd.

‘Als de pv’s enkel melding maken van een overtreding op basis van een scan, zullen we ze zonder gevolg moeten klasseren’, aldus parketwoordvoerster Sarah Durant.

‘Het is op dit moment niet uit te maken om hoeveel te seponeren pv’s het gaat.’

De politiezone Brussel-Hoofdstad heeft inmiddels een nota gemaakt voor het personeel waaruit blijkt dat de scancontroles per direct stopgezet worden.

Politie mag Covid Safe Ticket niet scannen
Foto:  BELGA
Niet liegen tegen de politie

Procureur Ine Van Wymersch van het parket Halle-Vilvoorde, die de omzendbrief moet implementeren in haar arrondissement, spreekt tegen dat hiermee alle CST-controles stante pede wegvallen:

“Het klopt dat agenten niet opgenomen zijn in het lijstje van ‘scancontroleurs’. Maar toch is er nog veel mogelijk. Zo mogen politiemensen nog steeds restaurants of andere zaken binnenstappen en toekijken of de uitbater wel de scans doet bij het binnenkomend cliënteel. Agenten kunnen ook aan het cliënteel vragen of ze wel een CST bij zich hebben dat overeenstemt met de naam op hun identiteitskaart.”

Agenten mogen dan wel niet scannen, maar ze kunnen wel aan de klanten vragen of ze gescand zijn. De boodschap die we met de nog mogelijke controles moeten blijven aanhouden: ‘Ga niet op restaurant als je Covid hebt.’

Los van de scancontroles door restauranthouders en organisatoren van evenementen zouden het nu enkel nog de gezondheidsinspecteurs zijn die de scancontroles mogen doen. De bezorgdheid leeft dat de controles nu heel sporadisch zullen worden, aangezien de inspecteurs niet met veel zijn.

‘Uitholling’

Bij de controlerende politiemensen krijgt het geloof in het CST een ferme deuk.

‘We hadden al personeel tekort voor die scancontroles en waren dus geen vragende partij’, zegt Carlo Medo van de politiebond NSPV.

‘Maar nu we niet meer op eenvoudige manier – met scan – kunnen nagaan of iemand – restaurantganger of uitbater – de boel belazert, vragen we ons af wat het nut nog is. Schaf dan dat CST-ticket maar af.’

Op het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) reageert men kort.

‘Het is aan de gewesten om CST-controles te organiseren. Dat is zo voorzien.’

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 + 19 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.