Pfizer RSV-vaccin voor ouderen moet worden gecontroleerd op zenuwstelselaandoening Guillain-Barre

🕒 Leestijd: < 1 minuut

Mensen die het RSV-vaccin van Pfizer voor oudere volwassenen krijgen, moeten worden gecontroleerd op het Guillain-Barre-syndroom, nadat twee mensen de aandoening van het zenuwstelsel ontwikkelden nadat ze de prik hadden gekregen, zeiden wetenschappers in de resultaten van de klinische proef die zijn gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

Guillain-Barre syndroom

De wetenschappers concludeerden dat het vaccin effectief was in het voorkomen van ziekten van de lagere luchtwegen bij volwassenen van 60 jaar en ouder, zonder duidelijke veiligheidsproblemen. Maar ze hebben de Guillain-Barre gevallen aangemerkt als een mogelijke reden tot bezorgdheid.

“Als het RSVpreF-vaccin wordt goedgekeurd en aanbevolen, rechtvaardigen deze bijwerkingen nauwlettend toezicht in toekomstige studies en met real-world gegevens en post-marketing surveillance,” schreven de wetenschappers. De studie, die woensdag werd gepubliceerd, werd ondersteund door Pfizer.

Het Guillain-Barre syndroom is een zeldzame aandoening waarbij het immuunsysteem van het lichaam ten onrechte de zenuwen aanvalt. De symptomen kunnen variëren van korte zwakte tot verlamming, aldus de National Institutes of Health.

De oproep van de wetenschappers om nauwlettend toe te zien op een mogelijk verband tussen het vaccin en Guillain-Barre komt overeen met het standpunt van de Food and Drug Administration.

Het agentschap heeft Pfizer gevraagd Guillain-Barre op te nemen als een “belangrijk potentieel risico” van het vaccin en een veiligheidsstudie te ontwikkelen om mogelijke gevallen op te sporen als de prik in mei wordt goedgekeurd. Pfizer heeft ermee ingestemd een veiligheidsstudie uit te voeren.

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

achttien − veertien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.