Orde eist dat dokters en patiënten een mondmasker dragen

🕒 Leestijd: 2 minuten

Het mondmasker… Moeten we het nu wel of niet dragen, waar en wanneer, wie wel en wie niet en waarom? De experten hebben er hun mening verschillende keren over bijgesteld. Voortschrijdend inzicht, zoals dat heet.

Wel of geen masker?

“In Brussel en Wallonië zijn huisartsen wettelijk verplicht een mondmasker in hun dokterskabinet te dragen. In Vlaanderen geldt die wettelijke verplichting niet.” – Orde der Artsen


Zodus komt de Orde met een officieel advies aan alle huisartsen dat het de “deontologische plicht” van een arts is om een mondmasker te dragen.

Dit “zolang de wetenschappelijke instanties het dragen van het mondmasker in het dokterskabinet aanbevelen. Want, het virus circuleert nog steeds en het blijft de taak van de arts om waakzaam te zijn en de gezondheid van elke patiënt te beschermen.” – Orde der Artsen

Ben je dan straks in overtreding wanneer je bij de dokter geen mondmasker draagt? Als het aan de Orde ligt wel:

“De Orde vindt het bovendien opportuun dat huisartsen ook aan hun patiënten vragen om een mondmasker te dragen bij het betreden van de praktijk, om ook de andere patiënten te beschermen.” 

Volgens Huisartsenvereniging Domus Medica is er nu eindelijk duidelijkheid. Een argument dat moeilijk is te begrijpen.

“Toen de federale noodfase rond corona werd opgeheven en de regels opnieuw door de deelstaten werden bepaald, is langs Vlaamse kant geen mondmaskerplicht voor huisartsen of voor apothekers ingevoerd, in tegenstelling tot in Wallonië of Brussel”. – Domus Medica-voorzitter Roel Van Giel in ‘Het Nieuwsblad’.

“Dat zorgde voor grote onduidelijkheid. De afgelopen zomer legden heel wat apothekers die aanbeveling naast zich neer. Ook sommige huisartsen hielden het mondmasker toen voor bekeken. Met de stijgende coronacijfers is het goed dat de Orde der Artsen nu duidelijkheid schept”. – Van Giel

Misschien helpt de redenering van de directeur van het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN), Hilde Deneyer. Die heeft – zo lezen we eveneens in ‘Het Nieuwsblad’ – weet van apothekers die deze zomer geen mondmasker meer droegen:

“Niettemin hebben wij als beroepsorganisatie opgeroepen dat wél te doen, gelet op het feit dat de overheid het dragen van een mondmasker bij de apotheker sterk aanbeveelt.” – H. Deneyer

Nog steeds onduidelijk, naar onze smaak. Kan een dokter je straks weigeren te ontvangen als je geen mondmasker draagt?

Wil je echt duidelijkheid, dan ga je best in Brussel of Wallonië naar de arts, daar is het mondmasker verplicht. Doch daar hebben ze dan weer – in tegenstelling tot Vlaanderen – geen uitnodiging voor een herfstprik verstuurd.

Voor alle duidelijkheid: er is geen mondmaskerplicht in Vlaanderen behalve in ziekenhuizen. Het wordt alleen maar “sterk aanbevolen in huisartsenpraktijken en apotheken”. In andere zorginstellingen – zoals woonzorgcentra, tandartsen of kinesisten – wordt het mondmasker ook sterk aanbevolen, als er geen afstand van 1,5 meter kan ­worden gehouden.

Ook in tram trein, tram of bus is het aanbevolen. Je mag in de trein wel nog altijd aan gelijk wel raampje gaan zitten. Voorlopig zijn er daar geen aanbevelingen voor.

Bron.

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twintig − 14 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.