Orde der Artsen zal streng optreden tegen antivaxdokters: ‘Coronavaccin aanbevelen is deontologische plicht’

Beeld Getty Images

‘Het wordt de deontologische plicht van artsen om de coronavaccins aan te bevelen.’ De Morgen kon een niet mis te verstaan advies van de Orde der Artsen aan alle dokters in ons land inkijken. Tegen antivaxdokters, die het nut of de veiligheid van de vaccins in twijfel trekken, zal ‘streng worden opgetreden’.

In een recente vergadering onderzocht de Orde der Artsen, die alle 52.000 artsen in ons land verenigt, de deontologische aspecten rond het vaccinatieprogramma tegen Covid-19. Daar is nu een vlammend advies uit voortgekomen dat zich aan alle artsen in ons land richt.

De Morgen kon dat advies al inzien en de boodschap ervan is zeer duidelijk: “Omwille van de belangrijke gezondheidswinst verbonden aan dit vaccinatieprogramma is het overduidelijk dat een sterke aanbeveling vanwege de arts de enige manier is om aan adequate gezondheidspreventie, -bescherming en -promotie te doen. De Orde der Artsen zal waken dat artsen hun deontologische plicht nakomen door een voortrekkersrol op te nemen bij het adviseren en promoten van de vaccinatie.”

Antivaxdokters laten maar beter hun besognes varen, want “er zal streng worden opgetreden tegen het verspreiden van informatie welke niet met de huidige stand van de wetenschap strookt”. De Orde: “In het verleden heeft de verstrekking van desinformatie vanwege vaccinsceptici (arts of niet-arts) het vertrouwen in vaccinatie bij de bevolking dermate aangetast dat de vaccinatiegraad afnam en er een heropflakkering van de ziekte optrad.”

Het advies eindigt met een positieve noot. De nationale raad van de Orde toont zich verheugd over de massale bereidheid tot vaccinatie bij het artsenkorps zelf. “Hierdoor beschermen artsen zichzelf en blijven ze in staat om – ook in een pandemie – hun sleutelrol in de zorg op te nemen”, klinkt het nog. 

Lees verder…

Bron: https://www.demorgen.be/nieuws/orde-der-artsen-zal-streng-optreden-tegen-antivaxdokters-coronavaccin-aanbevelen-is-deontologische-plicht~b5e89c72/Huisarts uit Emblem die coronapandemie afdoet als complot is geschorst

VRT: Een huisarts uit Emblem (Ranst) is voor onbepaalde duur geschorst. Eerst werd hij door de huisartsenkring Pallieterland en omgeving geschorst, schrijft Gazet van Antwerpen, omdat hij tijdens een wachtdienst geen mondmasker wilde dragen. Daarna werd ook zijn vergunning om als arts te mogen werken, ingetrokken door de Provinciale Geneeskundige Commissie. Volgens de commissie brengt hij patiënten en de volksgezondheid in gevaar, omdat hij de coronapandemie afdoet als een complot. De arts trok daarop naar de Raad van State, maar daar kreeg hij ongelijk.

(Factcheck A.V.V.: Dr. Johan Denis heeft geen ongelijk gekregen bij de raad van state, deze stelling klopt niet. De procedure bij de raad van state werd geweigerd omdat deze als niet dringend beschouwd werd.)

Ondertussen heeft Dr; Johan Denis een video getuigenis gemaakt.

Lees verder…
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/01/27/huisarts-geschorst/


Eerder mochten we lezen :

Vlaamse antivax-artsen blijven voorlopig ongemoeid

Zullen voldoende Belgen straks een coronavaccin nemen? Terwijl die vraag door vele hoofden spookt, blijft een aantal huisartsen die bekendstaan om hun antivaccinatiediscours gewoon aan de slag. ‘De Orde moet optreden.’

Hoe onschuldig is de Vlaamse antivaccinatiebeweging? De Morgen trok ruim een jaar geleden naar een symposium in Wiekevorst op zoek naar het antwoord. Een aantal bekende antivaxers nam er het woord, onder wie de Limburgse arts-homeopaat Kris Gaublomme. Tegen hem werd al eerder klacht ingediend bij de Orde der Artsen. De Orde boog zich ook over de undercoverbeelden die deze krant op de bijeenkomst maakte. Ze tonen hoe een Vlaams-Brabantse collega van Gaublomme, Jean-Luc V., op het symposium aanbiedt attesten te maken om aan het verplichte vaccin tegen polio te ontsnappen.

https://www.demorgen.be/nieuws/vlaamse-antivax-artsen-blijven-voorlopig-ongemoeid~b428d6c0/Patiëntenplatform wil dat patiënten geïnformeerd worden als arts wordt geschorst: “Risico dat de arts blijft werken” 

Het Vlaams Patiëntenplatform pleit voor meer transparantie bij het schorsen of schrappen van een arts door de Orde der Artsen. Nu worden de patiënten van zo’n gesanctioneerde arts niet eens op de hoogte gesteld van die beslissing. “Daardoor is er een risico dat de arts blijft werken”, zegt Ilse Weeghmans van het Patiëntenplatform. 

“Als er klachten zijn van patiënten over artsen, worden die opgenomen door de Orde der Artsen. Maar andere patiënten krijgen daar geen melding van”, klinkt het bij Ilse Weeghmans van het Vlaams Patiëntenplatform. En dat moet volgens haar veranderen. “Bij langdurig geschorste of zelfs geschrapte artsen, moet het patiëntenbestand op de hoogte worden gebracht, zodat zij op zoek kunnen gaan naar een nieuwe arts.” 
Lees verder…

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/11/26/patientenplatform/

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

6 gedachten over “Orde der Artsen zal streng optreden tegen antivaxdokters: ‘Coronavaccin aanbevelen is deontologische plicht’

 • 28 januari 2021 om 16:25
  Permalink

  Omwille van de belangrijke gezondheidswinst, hahaha, ik heb nooit geweten, dat een mens van een vaccin beter werdt.
  Ook de orde van de geneesheren, heeft nooit een mens geholpen.
  We leven helaas momenteel, in een rare wereld, we mogen niet meer voor ons zelf denken, en maken ineens deel uit van een wereldwijd-verdienmodel.

  Beantwoorden
 • 28 januari 2021 om 16:53
  Permalink

  Dan zullen we binnenkort de ‘echte’ artsen van de andere kunnen onderscheiden.
  De gevolgen van de vaccinatie zullen steeds duidelijker worden in de nabije toekomst.
  Veel moed aan de artsen die ‘echt’ goed bezig zijn en deze vaccinatie in twijfel trekken.

  Beantwoorden
 • 28 januari 2021 om 17:56
  Permalink

  Mag er nog met een kritische blik gekeken worden ? Mogen we nog twijfelen ? Mogen we ons nog informeren ? Mogen we nog ‘voor onszelf denken’ of moeten we ons, bij al wat er gebeurt, gedragen als een kudde schapen?
  Het gaat hier niet enkel om deontologische plicht. Artsen zijn inderdaad verplicht om in het algemeen belang van de patiënt te handelen. Als dit niet duidelijk is, mogen zij dat ook aangeven.
  Er is maar één manier om kritiek te vermijden : niets doen, niets zeggen en niets zijn (Aristoteles).
  En dan maak ik me ook de bedenking hoever dit zal reiken voor de bevolking ? Zullen wij op een gegeven moment ook veroordeeld worden wanneer we onze prik niet gaan halen en krijgen wij dan ook sancties opgelegd ?

  Beantwoorden
 • 28 januari 2021 om 18:46
  Permalink

  Het standpunt van de orde van geneesheren verwondert me niet. Uit alles blijkt dat we het niet van de overheden moeten hebben. Het geweten is de hoogste norm, niet gehoorzaamheid aan overheden. Tja, uit enquêtes bleek dat de twijfelaars aan het vaccin vooral zouden raad vragen aan hun huisartsen. Logisch dat die nu onder druk staan. Dat ze de geschorste artsen maar goed met naam vermelden zodat de hopelijk groeiende groep wakkere burgers weten waar ze naartoe kunnen voor een onafhankelijke arts. Meteen komt ook de vrijheid van vaccinatie in gevaar. Ze hebben het wel beloofd, maar wat is die belofte waard. En we kunnen al geen beroep meer doen op de universele rechten van de mens. Tijd om vorm te geven aan een maatschappij binnen / naast de maatschappij. Van mensen voor mensen.

  Beantwoorden
 • 28 januari 2021 om 18:59
  Permalink

  Het is nu net deze Horde die de geïnterpelleerde artsen vraagt om de wetenschap te laten vallen en gewoon de regeltjes te volgen. Zinvol of niet. Dit onderstreept wat prof. Mattias Desmet zegt, de wetenschap wordt volledig misbruikt om het totalitaire regime te installeren!
  Ze raken blijkbaar in paniek voor de andersdenkenden, er moet nog repressiever opgetreden worden.
  Elke open dialoog is uitgesloten en elke kritische wetenschappelijke houding wordt draconisch afgestraft. Het mainstream verhaal moet ten koste van alles worden doorgedrukt.
  Deze waanzin gaat zo ver dat het zichzelf zal opblazen!
  Bij deze mijn intense oprechte steun aan mijn collega’s !!
  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” (Martin Luther King)

  Beantwoorden
 • 28 januari 2021 om 19:59
  Permalink

  Spijtig genoeg het was te verwachten. Hoe kunnen we de artsen die wel hun nek uitsteken steunen? Nooit gezien zo’n eenzijdige informatie totaal niet in perspectief geplaatst! ….en voor mij onbegrijpelijk dat zovelen erin meegaan. Inderdaad kadert wat prof. Desmet zegt het een beetje. Zelf nadenken mag niet meer.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien − 10 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.