Onderzoek naar overlijden van gevaccineerde tachtiger: ‘Geen reden tot paniek’

Onderzoek naar overlijden van gevaccineerde tachtiger: ‘Geen reden tot paniek’
Foto: belga

Het geneesmiddelenagentschap FAGG opent een onderzoek naar de dood van een 82-jarige man met gezondheidsproblemen die stierf vijf dagen nadat hij het coronavaccin toegediend had gekregen. ‘Er is geen reden tot paniek’, zegt vaccin-expert Pierre Van Damme (UAntwerpen). Ook viroloog Steven Van Gucht wijst erop dat er nog helemaal geen verband is vastgesteld.

Er zal een autopsie worden uitgevoerd op het lichaam van een 82-jarige man die overleden is nadat hij vijf dagen eerder het coronavaccin van Pfizer/BioNTech had gekregen. De man kampte al langer met gezondheidsproblemen. ‘Deze casus wordt verder onderzocht om te zien of er een oorzakelijk verband is tussen de vaccinatie en het overlijden’, laat het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG weten op haar website.

Dat iemand van de doelgroep die nu wordt gevaccineerd, overlijdt tijdens de vaccinatieprocedure, is onvermijdelijk, zegt vaccinexpert Pierre Van Damme (UAntwerpen). ‘We spreken echt over het meest kwetsbare deel van de populatie dat nu de vaccins krijgt. Dan is het logisch dat iemand overlijdt in die periode. Dat er toch een onderzoek komt, is om absoluut zeker te zijn dat het vaccin op zich daar niet de oorzaak van was. Op basis van de feiten acht ik het ook erg onwaarschijnlijk dat het effectief zo zou zijn. Er is geen reden tot paniek over de vaccins.’

Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano had op de persconferentie van vrijdag een gelijkaardige boodschap. ‘Elke week sterven er honderden mensen in de woonzorgcentra, ook buiten coronatijden’, zegt hij. ‘Met de huidige vaccinatiecampagne is het normaal dat er in woonzorgcentra ook mensen kort na hun vaccinatie overlijden’. De procedure schrijft welk voor dat elk overlijden kort na een vaccinatie moet worden opgevolgd. ‘Dat zal ook hier gebeuren’.

In het bulletin van het FAGG staat dat tussen 28 december en 12 januari 34.979 toegediende dosissen van het Pfizer-vaccin geregistreerd zijn. Er kwamen tien meldingen binnen van vermoedelijke bijwerkingen. Eén melding werd als ‘ernstig’ beschouwd omdat er sprake was van duizeligheid, verhoogde bloeddruk, samentrekken van de spieren van de luchtwegen en pijn in de borst. Na enkele uren verdwenen die bijwerkingen.

15/01/2021 om 07:12 door Tom Le Bacq

https://www.standaard.be/cnt/dmf20210115_92323447

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

2 gedachten over “Onderzoek naar overlijden van gevaccineerde tachtiger: ‘Geen reden tot paniek’

 • 22 januari 2021 om 21:57
  Permalink

  Ik ben iemand, die zichzelf de kunst van logisch denken heeft aangeleerd, daarom hier mijn vraag;
  waarom mensen, die al oud en verzwakt zijn, nog meer verzwakken, door gifstoffen in te spuiten.
  Zelf heb ik maar een antwoord, omdat het gouden handel is, voor de rest zie ik hier de voordelen niet van.
  Heeft u een andere mening, deel ze hier even !!!

  Beantwoorden
 • 24 januari 2021 om 11:50
  Permalink

  Nu, na de vaccinatie, zal altijd in de verf gezet worden dat de overlijdens te maken hebben met achterliggende gezondheidsproblemen. Maar als oude mensen voor de vaccinatie overleden, dan was het door corona! En dat was te verwachten in het totaalplaatje.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 − vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.