Noorwegen: je hebt meer kans om te sterven door het AstraZeneca-vaccin dan door corona

Noorwegen heeft besloten om AstraZeneca-vaccins aan landen te geven die ze ondanks de risico’s willen gebruiken. In Noorwegen heb je meer kans om te sterven door het coronavaccin van AstraZeneca dan door corona, zo heeft het FHI, het Noorse equivalent van het RIVM, geconcludeerd.

Door het vaccin niet te verstrekken, kunnen er mogelijk 10 sterfgevallen worden voorkomen als gevolg van bijwerkingen, citeert de krant Verdens Gang het FHI. Het instituut heeft becijferd dat in Noorwegen per 100.000 gevaccineerden 2,3 mensen zijn overleden door het AstraZeneca-vaccin.

Onredelijk veel risico

Als we doorgaan met prikken, stellen we jongere vrouwen bloot aan ‘onredelijk veel risico’. Het instituut is bovendien tegen het aanbieden van een AstraZeneca-vaccin op vrijwillige basis. Het FHI vindt een dergelijk alternatief onethisch. “De kans is groot dat mensen de risico’s waar ze aan bloot worden gesteld niet volledig begrijpen.”

Het FHI denkt dat het vertrouwen in vaccinatieprogramma’s zal afnemen als het AstraZeneca-vaccin in de roulatie blijft. Uit een peiling van het instituut blijkt dat 76 procent van de respondenten sceptisch staat tegenover tenminste één van de vaccins.

Te vroeg

De Noorse overheid vindt het nog te vroeg om helemaal te stoppen met AstraZeneca en heeft nu een nieuwe expertgroep gevormd die zowel het AstraZeneca- als het Janssen-vaccin moet onderzoeken. Wel gaan de prikken die het land nog op de plank heeft liggen naar omringende landen. Er gaan 200.000 doses naar Zweden en 16.000 naar IJsland.

Het Zweedse gezondheidsagentschap heeft geoordeeld dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin opwegen tegen de risico’s.

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × 4 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.