Noodkreet kinderarts: “Meer lichamelijke klachten bij kinderen door coronacrisis”

“We zien een sterke toename van kinderen met lichamelijke klachten als gevolg van de coronacrisis.” Die noodkreet slaakt dr. Philippe Alliet, kinderarts in Jessa en ondervoorzitter van de Vlaamse Vereniging Kindergeneeskunde. “Volwassenen onderschatten de impact van deze crisis op kinderen.”

De coronacrisis en de bijkomende maatregelen wegen al bijzonder zwaar op volwassenen. “Maar wat vaak vergeten en ook onderschat wordt, is dat die impact ook op kinderen en jongeren heel groot is”, zegt dr. Philippe Alliet, kinderarts in Jessa in Hasselt en ondervoorzitter van de Vlaamse Vereniging Kindergeneeskunde. Die impact komt ook steeds meer aan de oppervlakte in de praktijken van kinderartsen en in de ziekenhuizen. “We zien een sterke toename van kinderen met lichamelijke klachten die het gevolg zijn van de isolatie waarin de kinderen tijdens de eerste golf zaten, en voor een stuk in deze tweede golf nog altijd zitten”, zegt dr. Philippe Alliet. “Kinderen komen bij ons terecht met buikpijn of hoofdpijn, maar die klachten blijken vaak al snel een uiting van onderliggende stress of angst.” Die onderliggende zaken zijn een rechtstreeks gevolg van de coronacrisis. “Een kind moet onbesuisd kind kunnen zijn, maar wordt daar nu in beknot. Het heeft ook geen toekomstperspectief. Volwassenen hebben dat ook niet, maar wij kunnen dat beter een plaats geven. Geen Sinterklaas voor de kleinsten, geen Chrysostomos voor scholieren of geen proclamatie of afscheidsfuif voor studenten. Als volwassenen onderschatten wij wat voor een impact dit op kinderen en jongeren heeft.”


Anorexia
Volgens dr. Philippe Alliet zien de kinderartsen vaak enkel de zeer ernstige gevallen. “We zien maar het topje van de ijsberg, wat betekent dat de situatie in de maatschappij nog veel ernstiger is”, zegt dr. Alliet. “We zien in deze crisis bijvoorbeeld veel meer kinderen met anorexia nervosa. Normaal moeten deze kinderen opgenomen worden op kinderpsychiatrische diensten. Maar omdat de wachtlijsten daar nu nog groter zijn dan anders, komen deze kinderen uiteindelijk in de ziekenhuizen terecht. Ze hebben soms nog maar een hartslag van 30 of 40, waardoor ze in levensgevaar zijn en dringend opgenomen moeten worden”, zegt dr. Alliet. “Omgekeerd zien we ook kinderen die een lichamelijke ziekte hebben, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Crohn (een ziekte die zich kenmerkt door chronische ontstekingen van het maag-darmkanaal, nvdr.), maar die nu ook psychische klachten ontwikkelen omdat ze in deze crisis nog meer te lijden hebben.” Deze crisis maakt volgens dr. Alliet nog eens extra duidelijk dat fysieke en psychische klachten niet los te koppelen zijn van elkaar. “Daarnaast zien we ook dat kinderen die in moeilijke sociale of familiale omstandigheden leven nu nog moeilijker de weg vinden naar zorg”, zegt dr. Alliet. “De coronacrisis heeft de sociale ongelijkheid dus alleen nog maar groter gemaakt.”


Ouders in spagaat
Wat kinderartsen ook vaststellen is dat de grote druk op de ouders doorweegt op de kinderen. “Ouders moeten thuiswerken en tegelijkertijd ook voor hun kinderen instaan. Mensen verliezen hun werk als gevolg van de crisis of voelen extra prestatiedruk omdat ze angst hebben hun job kwijt te spelen. Maar tegelijkertijd moeten ze in die moeilijke omstandigheden ook nog eens kinderen opvoeden. Op den duur komen ze hierdoor in een onmogelijke spagaat. Ouders die in zulke omstandigheden bijvoorbeeld met een huilbaby zitten of kinderen hebben met gedragsproblemen, zoals ADHD of ASS, hebben het nog eens extra moeilijk. Zo zien we bijvoorbeeld dat in het ziekenhuis nu meer huilbaby’s worden opgevangen omdat de ouders het even niet meer zien zitten.” Gelukkig heeft de coronacrisis niet enkel nadelen voor kinderen. “Kinderen zijn nog altijd niet de motor van de epidemie en er worden amper kinderen met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen. Daarnaast zien we, als gevolg van het dragen van mondmaskers, ook bijna geen kinderen met infecties. Normaal zouden we nu in het ziekenhuis een piek hebben van RSV (een virusinfectie die meestal enkel de bovenste luchtwegen aantast, nvdr.), maar we hebben nog nauwelijks een kind met een RSV-infectie gezien en dat is natuurlijk wel een goede zaak.”

Lees verder https://www.hbvl.be/cnt/dmf20201124_98471601

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)