Nieuwe uitbraak van polio in Soedan veroorzaakt door orale vaccinatie

De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat een nieuwe polio-uitbraak in Soedan verband houdt met een aanhoudende door vaccins veroorzaakte epidemie in Tsjaad.

LONDEN – De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat een nieuwe polio-uitbraak in Soedan verband houdt met een aanhoudende door vaccins veroorzaakte epidemie in Tsjaad – een week nadat het VN-gezondheidsagentschap het Afrikaanse continent vrij had verklaard van het wilde poliovirus.

In een verklaring deze week zei de WHO dat twee kinderen in Soedan – een uit de staat Zuid-Darfur en de ander uit de staat Gedarif, dicht bij de grens met Ethiopië en Eritrea – in maart en april verlamd raakten. Beiden waren onlangs ingeënt tegen polio. De WHO zei dat uit eerste uitbraakonderzoeken blijkt dat de gevallen verband houden met een aanhoudende vaccinatie-uitbraak in Tsjaad die vorig jaar voor het eerst werd ontdekt en zich nu verspreidt in Tsjaad en Kameroen.

“Er is een lokale circulatie in Soedan en de overdracht wordt nog steeds gedeeld met Tsjaad”, zei het VN-agentschap, eraan toevoegend dat genetische sequentiebepaling talloze introducties van het virus in Soedan vanuit Tsjaad bevestigde.

De WHO zei dat het 11 extra gevallen van polio uit het vaccin had gevonden in Soedan en dat het virus ook was geïdentificeerd in milieumonsters. Er zijn doorgaans veel meer niet-gemelde gevallen voor elke bevestigde poliopatiënt. De zeer besmettelijke ziekte kan zich snel verspreiden in besmet water en treft meestal kinderen onder de 5 jaar.

In zeldzame gevallen kan het levende poliovirus in het orale vaccin muteren in een vorm die nieuwe uitbraken kan veroorzaken.

Vorige week verklaarden de WHO en partners dat het Afrikaanse continent vrij was van het wilde poliovirus, en noemden het “een ongelooflijke en emotionele dag”.

Maandag waarschuwde de WHO dat het risico van verdere verspreiding van de uit vaccins afkomstige polio over Centraal-Afrika en de Hoorn van Afrika “hoog” was, daarbij wijzend op de grootschalige bevolkingsbewegingen in de regio.

Meer dan een dozijn Afrikaanse landen strijden momenteel tegen uitbraken van polio veroorzaakt door het virus, waaronder Angola, Congo, Nigeria en Zambia.

Temidden van de coronavirus-pandemie zijn veel van de grootschalige vaccinatiecampagnes die nodig zijn om polio uit te roeien in Afrika en elders verstoord, waardoor miljoenen kinderen kwetsbaar zijn voor infecties.

In april adviseerden de WHO en haar partners met tegenzin een tijdelijke stopzetting van massale polio-immunisatiecampagnes, omdat ze erkenden dat deze stap zou kunnen leiden tot een heropleving van de ziekte. In mei meldden ze dat 46 campagnes om kinderen tegen polio te vaccineren waren opgeschort in 38 landen, voornamelijk in Afrika, vanwege de pandemie van het coronavirus.

Sommige campagnes zijn onlangs opnieuw gestart, maar gezondheidswerkers moeten meer dan 90% van de kinderen vaccineren om de paralytische ziekte uit te roeien.

Gezondheidsfunctionarissen hadden aanvankelijk geprobeerd polio tegen 2000 uit te roeien, een deadline die herhaaldelijk werd verschoven en gemist. Wilde polio blijft endemisch in Afghanistan en Pakistan; beide landen worstelen ook om uitbraken van vaccin-afgeleide polio in te dammen.

Bron: https://abcnews.go.com/Technology/wireStory/polio-outbreak-sudan-caused-oral-vaccine-72766683

Vertaald door Google Translate

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien − 6 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.