Nieuwe coronavirusvariant ontdekt door universiteit in België Maandag 22 maart 2021

De stam – B.1.214 of “Spike Insertion” – werd voor het eerst ontdekt in januari van dit jaar en de verspreiding wordt nauwlettend gevolgd door onderzoekers van ULiège en KU Leuven, volgens rapporten van Le Soir.

“Momenteel zijn de virussen van een honderdtal patiënten met deze variant gesequenced, en er is nog veel meer nodig om de effecten ervan te kennen. Maar we kunnen zien dat het geleidelijk toeneemt in België, met name in Brussel, Vlaams-Brabant en Henegouwen, ”zei Vincent Bours, professor menselijke genetica en hoofd van het Sars-Cov-2 analyse- en sequentielaboratorium aan de ULiège.

Hij voegde eraan toe dat deze variant de aandacht van wetenschappers trok omdat het een “mutatie had die bijna nooit eerder was waargenomen”.

Hoewel de unieke mutatie interessant is voor onderzoekers, wordt de soort momenteel niet geclassificeerd als een zorgwekkende variant, omdat ze in het land even prominent aanwezig is als de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten.

Onderzoekers zijn echter “vrijwel zeker dat het geen Belgische soort is”, en menen dat het afkomstig zou kunnen zijn uit Afrika bezuiden de Sahara, en mogelijk door middel van reizen naar het land is gebracht.

Een ULiège-onderzoeker, Keith Durkin, identificeerde de variant als onderdeel van het nationale genomische surveillanceprogramma voor het coronavirus dat eind december in België werd gelanceerd.

Lauren Walker
The Brussels Times

Bron: https://www.brusselstimes.com/news/belgium-all-news/health/161166/new-coronavirus-variant-discovered-by-university-in-belgium-uliege-researcher-kuleuven-kul-covid-19-south-africa-brazil-brussels/

Vertaald door Google Translate

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − zes =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.