Nieuwe coronavariant, Centaurus, op komst. Hoe erg is dat?

🕒 Leestijd: < 1 minuut

Een nieuwe omikron-subvariant staat op de agenda van de Wereldgezondheidsorganisatie – een die volgens sommige wetenschappers waarschijnlijk snel de plaats zal innemen van de huidige varianten en een nieuwe infectiegolf zal aanjagen. Wat is er aan de hand?

Moeten we ons zorgen maken?

Er zijn geen aanwijzingen dat de nieuwe subvariant ernstiger ziek maakt. Wel lijkt het erop dat hij weer wat beter kan ontsnappen aan antistoffen. Dat zou kunnen betekenen dat wie onlangs corona had, opnieuw besmet kan worden.

Sciensano-viroloog Steven Van Gucht relativeert.

“Dit is een normale evolutie. Wat we in dit stadium kunnen zeggen, is dat deze variant mutaties heeft op belangrijke locaties, waardoor een zekere immuunontwijking veroorzaakt zal worden, zoals in het verleden het geval was met andere varianten.”

Volgens Van Gucht is het lang niet zeker dat de nieuwe variant bij ons dominant zal worden. Daarvoor moet hij zich snel onder de bevolking kunnen verspreiden en daarover is voorlopig weinig geweten. Parallellen trekken met landen als bijvoorbeeld India heeft volgens hem geen zin, omdat de vaccinatie- en epidemiologische situatie er anders is dan de onze.

“Het feit dat deze subvariant daar vaste voet aan de grond krijgt, betekent niet noodzakelijk dat hij hier over een paar weken dominant zal zijn.”

De belangrijkste vraag is: ‘Zijn we nog goed beschermd tegen complicaties en ernstige ziekte?’

“In het algemeen hebben we een vrij goede bescherming tegen ziekenhuisopname, behalve voor een klein deel van de bevolking. We moeten de situatie dus goed opvolgen.” – Van Gucht.

Bron.

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

20 − vijf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.