Nederlandse vrouw overlijdt aan AstraZeneca vaccin.

Nederland stopt onmiddellijk met AstraZeneca voor mensen onder de 60 nadat vrouw overlijdt na vaccinatie

Nederland stopt per direct met de vaccinatie met AstraZeneca van mensen onder de 60 jaar. Het gaat om een tijdelijke stop die vooralsnog duurt tot en met 7 april, meldt  het ministerie van Volksgezondheid. Vanmiddag raakte bekend dat voor het eerst in Nederland iemand is overleden aan gezondheidsklachten die een bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca zouden kunnen zijn. De vrouw kreeg last van de vaker genoemde combinatie van trombose met een verlaagd aantal bloedplaatjes. De bloedprop kwam bij de longen terecht, en die longembolie is fataal geworden. 

Ongeveer 10.000 afspraken voor vaccinatie die al waren vastgelegd, worden geannuleerd. Ook wie op dit eigenste moment in de rij staat te wachten  voor een vaccinatie met AstraZeneca en jonger is dan 60, mag niet meer geprikt worden.

Directe aanleiding voor de maatregel zijn vijf meldingen in Nederland van ernstige bijwerkingen bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. Het gaat om “uitgebreide trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes”. Soortgelijke meldingen kwamen ook eerder uit andere EU-landen. Een oorzakelijk verband tussen het vaccin van AstraZeneca en de klachten is voor alle duidelijkheid nog niet aangetoond, maar wordt nog onderzocht.

Een van de vijf personen is dus overleden. Een andere persoon kreeg naast de trombose en het lagere aantal bloedplaatjes ook een hersenbloeding. Het is niet bekend hoe oud de overleden gevaccineerde was. De vijf kregen zeven tot tien dagen na vaccinatie de eerste klachten. Ook in andere Europese landen begonnen de klachten toen.

Ongeveer 400.000 mensen in Nederland hebben in dezelfde periode als de vijf het vaccin van AstraZeneca gekregen. Het is niet bekend om hoeveel vrouwen van 25 tot 65 jaar oud het daarbij gaat.

Het vaccin, dat inmiddels Vaxzevria heet, moet het afweersysteem van het lichaam leren om het coronavirus te herkennen. Bij een volgende besmetting kan de indringer dan worden uitgeschakeld.

Duitsland besloot vanwege de potentiële bijwerkingen het AstraZeneca-vaccin alleen nog toe te dienen aan mensen van 60 jaar en ouder. De Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), praat volgende week weer over het vaccin. Eerder deze week zei de organisatie dat er geen bewijs is gevonden voor een verband tussen het vaccin en de klachten, maar dat dit ook nog niet wordt uitgesloten. De voordelen van het vaccin in de strijd tegen de corona-uitbraak wegen ook zwaarder dan de kans op zulke klachten, aldus de waakhond.

https://www.hln.be/wetenschap/nederland-stopt-onmiddellijk-met-astrazeneca-voor-mensen-onder-de-60-nadat-vrouw-overlijdt-na-vaccinatie~a7aba5f6/

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.