Nederlandse artsen geven massaal felle kritiek op coronacampagne

🕒 Leestijd: 3 minuten

Afgelopen week lanceerde artsenfederatie KNMG een campagne om steun te verwerven voor artsen en verpleegkundigen. Met de campagne #ditismijnzorg riep de artsenfederatie de Nederlandse bevolking op om de coronamaatregelen na te leven en te laten zien dat ze de artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals steunen.

“De druk op de zorg, op artsen en verpleegkundigen is net als in de eerste golf weer extreem hoog,” zei voorzitter van de KNMG Rene Heman. “De meeste zorgverleners zijn nog nauwelijks hersteld van die eerste periode, en staan alweer onder hoge druk. Ik weet dat het overgrote deel van de Nederlanders achter de maatregelen en zorg staat. Toch voelen we die steun voor zorgverleners nu minder.”

Staat het overgrote deel van de Nederlanders achter de maatregelen? Nou, nee. Het regende kritische reacties onder het artikel waarin de campagne werd aangekondigd. Met name uit medische hoek. De artsenfederatie heeft de mogelijkheid tot reageren nu uitgeschakeld, waardoor de reacties niet langer zichtbaar zijn.

Ook in België beginnen artsen bewust te worden en uit te spreken. Via onze website krijgen we geregeld verslaggeving uit de eerste lijn. We vragen jullie dan ook deze trend verder te zetten, de waarheid moet aan het licht komen.

Sommige mensen zagen dit al van mijlen ver aankomen en hebben screenshots gemaakt van de reacties. We pikken er een aantal uit.

Oogarts Jaap Dito

“Waarom geen actie waarvoor enige evidence base is? De 1,5 meter, daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. De niet-medische mondmaskers doen meer schade dan goed. RIVM en Jaap van Dissel konden geen wetenschappelijk bewijs vinden. Waarom meedoen aan een angstcampagne? Waarom geen aandacht voor positieve actie? Weerstand van mensen verbeteren door vitamine D, gezonde voeding en bewegen. Waarom geen aandacht voor de tekorten en bezuinigingen in de zorg? In 2015 waren er 1000 IC-bedden meer. Ook toen lagen de IC’s al vol in de winter door influenza.”

Kinderarts Giliam Kuijpers

“Als voormalig directeur beleid KNMG ben ik erg geschrokken van deze campagne. In toenemende mate maak ik me zorgen over de disproportionaliteit en schadelijkheid voor de bevolking van de maatregelen. Ik vergelijk het met chemotherapie die off-label wordt toegepast bij miljarden gezonde mensen. In de wereld voltrekt zich een humanitaire ramp. Inmiddels is er heel veel bekend over Covid-19. In een recent bulletin van de WHO wordt gesproken over een IFR (infection fatality rate) van 0,23% en bij de populatie onder de 70 zelfs een spectaculaire lage IFR van 0,05%. Stress en angst daarentegen zijn ‘killing’ voor ons allemaal.”

Arts Wilma Bos

“Dat de KNMG aandacht vraagt voor deze harde werkers zou op zich een goede actie kunnen zijn, maar niet op deze manier. Waarom niet? Als arts ben ik opgeleid evidence based te denken en te handelen. Ik verwacht van de KNMG dat zij hiervan doordrenkt en doordesemd is in haar beleid. In deze campagne worden maatregelen als 1,5 meter afstand houden en het dragen van niet-medische mondkapjes gepropageerd. Ik heb in de afgelopen maanden geen enkele onderbouwing hiervoor langs zien komen. Het lijkt wel een geloof te zijn geworden en daar ben ik wars van. Wel kom ik steeds meer onderzoeken tegen die de schadelijkheid van deze maatregelen op lange termijn aantonen. Heel jammer dat deze actie op deze manier wordt vormgegeven.”

Triagist Silvia Smits

Als triagist op een huisartsenpost heb ook ik te maken met de in mijn ogen waanzin waarin we tegenwoordig leven. Ik vind het ronduit schokkend dat er zo weinig inhoudelijke kennis is bij veel artsen en collega’s over bijvoorbeeld de PCR-test en de gevaren van het dragen van een mondkapje. De eenzijdige informatie die ons 24/7 opgedrongen wordt vanuit een falende media die hun eigen beroepscode (de code van Bordeaux) volledig aan hun laars lappen, is gewoon schokkend te noemen. De media zijn de grootste publieksbespeler, het gros van de mensen neemt deze informatie tot zich en dat is dan hun waarheid. Wanneer je andersdenkend bent geworden door kritisch te kijken en te luisteren, je actief op zoek gaat naar andere goed onderbouwde en na te lezen studies, word je al snel als een complotdenker weggezet.”

Psychiatrisch verpleegkundige Max Stolzenbach

“Ik werk door bijna heel het land en zie zodoende echt heel veel. Ik zie zaaltjes met 70 procent lege bedden en dan praat ik over een corona-afdeling! Ik heb zelf nog geen een dode meegemaakt in mijn werk, wel een hoop angst en paniek bij patiënten en personeel. Beste mensen; ga eens kritisch kijken naar wat er nu daadwerkelijk gebeurt. De mainstream media brengen onjuiste info. Ik vind het te zot voor woorden.”

En zo waren er nog veel meer reacties. Als je de reacties leest, dan lijkt het haast alsof er bijna geen arts of verpleegkundige is in Nederland die achter de coronaregels staat. De KNMG heeft de comments dus gesloten zodat de kritische berichten niet meer gelezen kunnen worden. En precies daar wringt de schoen: deskundigen die kritiek hebben op het coronabeleid worden gecensureerd. Niet alleen door social media, maar zelfs door de eigen vakverenigingen. Je mag alleen iets in het openbaar zeggen over corona als je het eens bent met de opgelegde coronamaatregelen.

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

2 gedachten over “Nederlandse artsen geven massaal felle kritiek op coronacampagne

 • 26 december 2020 om 05:24
  Permalink

  Als je als artsen federatie serieus genomen wil worden, is het niet handig om ninefornews als bron te gebruiken.

  • 26 december 2020 om 13:18
   Permalink

   Dag Michelle, is hln of eender welke krant vandaag dan een betere bron? Elke media die andere officiële bronnen verwijst is voor ons acceptabel. Het is ver gekomen, maar Ninefornews brengt hedendaags een heel goeie verzameling van informatie. Daarnaast proberen we ook steeds officiële bronnen te verwijzen. U bent welkom om ons te versterken hier in.

Reacties zijn gesloten.