Nederlands RIVM wist voor corona van ic-tekort; ministerie waarschuwde ziekenhuizen niet!

🕒 Leestijd: < 1 minuut

Het RIVM waarschuwde het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid al in februari 2020 dat ziekenhuizen overbelast zouden raken bij een corona-uitbraak. Toch is deze informatie nooit met ziekenhuizen gedeeld, meldt de NOS maandag op basis van een vrijgegeven concept-memo van het RIVM.

Een verwittigd man…

Op basis van data uit internationale studies deelde het RIVM op 9 februari 2020 een risicoanalyse met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In de memo kwam naar voren dat Nederlandse ziekenhuizen een coronagolf niet aan zouden kunnen vanwege de hoge groeisnelheid van besmettingen.

“In Nederland zijn circa 37.000 ziekenhuizenbedden, waaronder 1.208 operationele ic-plekken. Deze capaciteit is onvoldoende”.

“Bij een corona-uitbraak zou de zorgvraag uitstijgen boven de beschikbare capaciteit.” – modelleurs van het RIVM

Het RIVM liet NOS weten dat de beschikbare informatie destijds gedeeld is met het ministerie en dat het aan het ministerie was om maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door ziekenhuizen te waarschuwen. Tegen de NOS wil het ministerie niet zeggen waarom dit niet is gedaan. Wel mag volgens een woordvoerder “verondersteld worden dat dit een van de scenario’s is die destijds zijn besproken”.

Ziekenhuisdeskundigen, onder wie ic-arts Diederik Gommers, van het Erasmus MC laten aan de NOS weten onaangenaam verrast te zijn. Ze noemen het een gemiste kans dat de informatie destijds niet met ziekenhuizen is gedeeld.

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 × een =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.