Natuurlijke immuniteit beschermt beter dan vaccinatie.

🕒 Leestijd: < 1 minuut

Een nieuwe studie in het toonaangevende medische tijdschrift New England Journal of Medicine (NEJM) laat zien dat mensen die hun afweersysteem opbouwen doordat zij een infectie met het SARS-CoV2 virus doormaken, veel langer beschermd zijn dan mensen die immuniteit hebben gekregen door vaccinatie.

Natuurlijke immuniteit

Zes tot acht maanden na een infectie bleek natuurlijke immuniteit (immuniteit verkregen door een doorgemaakte infectie) gemiddeld zelfs zes keer beter te beschermen dan een vaccinatie. Een hybride model, waarbij een extra vaccinatiedosis werd gegeven na een doorgemaakte infectie, gaf niet méér bescherming dan infectie alleen.

Deze studie bevestigt een Israëlische studie van vorig jaar, waarin werd ontdekt dat natuurlijke immuniteit zeven keer meer bescherming biedt dan vaccinatie. Daar was echter nog niet onderzocht of een extra vaccinatie na infectie zinvol zou kunnen zijn. Dat blijkt volgens de studie in het NEJM dus niet het geval.

Natuurlijke immuniteit wordt in Europa maximaal zes maanden erkend. Landen als de Verenigde Staten, Canada, Australië en Indonesië eisen nog steeds een bewijs van vaccinatie om het land binnen te komen en erkennen natuurlijke immuniteit helemaal niet.

Lees het artikel van NEJM hier.

Bron: Artsen Covid Collectief

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

10 + zeventien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.