Mondmaskers geven wel hypercapnie door Dr. Hilde De Smet

Verwijderd van YT en gefactchecked op FB. Hier een nieuwe link

https://www.bitchute.com/video/RirLFbVcKgoF/

In 2005 is de dissertatie van Ulrike Butz verschenen:
Rückatmung von Kohlendioxid bei Verwendung von Operationsmasken als hygienischer Mundschutz an medizinischem Fachpersonal. Ulrike Butz 2005 (Technische Universiteit München)
De onderzoekster schrijft in haar proefschrift dat er tot dan geen onderzoek is gedaan naar de effecten van het opnieuw inademen van de uitgeademde CO2 bij het gebruik van een operatiemasker. Primair heeft ze gekeken naar de ontwikkeling van het CO2 gehalte in het bloed bij het gebruik van een operatiemasker. Verder heeft ze keken of er sprake was van een toename van de ademfrequentie en de hartslag, omdat dit kan wijzen op hypercapnie.
Opzet onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd bij 15 niet rokende gezonde mannen in de leeftijd tussen 18-40 jaar met een Body Mass Index (BMI) tussen de 20 en 25. Gedurende een half uur is het CO2 in het bloed gemeten. Verder zijn de ademhalingsfrequentie en de hartslag gemeten. Eerst zonder masker en daarna nog twee meetsessie met telkens een ander operatiemondkapjes (Type II overeenkomstig EN14683:2005 classificatie).
Resultaat
Uit dit onderzoek blijkt dat vrij snel na het opzetten van een medisch mondkapje de CO2 in het bloed toeneemt. Binnen een half uur na het opzetten van het mondkapje was bij de proefpersonen, die in ruststand verkeerde, een significante verhoging van het percentage CO2 in het bloed te meten.
Geen verschil werd waargenomen bij de ademhalingsfrequentie en de hartslag. In de praktijk wordt het mondmasker langer gedragen en is er sprake van lichamelijke arbeid.
Na het verwijderen van de maskers werd bij de controle meting na 5 minuten de CO2 uitgangswaarde weer waargenomen.
Conclusie
De onderzoekster concludeert dan ook dat om hypercapnie te voorkomen de doorlaatbaarheid van chirurgische maskers voor kooldioxide moet worden verhoogd en dat het onnodige gebruik van chirurgische maskers worden vermeden

https://mediatum.ub.tum.de/602557?id=602557&change_language=en

https://mediatum.ub.tum.de/doc/602557/602557.pdf

En nog: Most healthcare workers develop de novo PPE‐associated headaches or exacerbation of their pre‐existing headache disorders.
https://headachejournal.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/head.13811

Respons op de volgende studie door Hilde De Smet
https://www.atsjournals.org/doi/pdf/10.1513/AnnalsATS.202007-812RL
In deze studie is de pCO2 alleen gemeten bij de COPD (long) patiënten, niet bij de gezonde controlegroep (zie tabel onderaan). Het gemiddelde van deze COPD patiënten nemen zegt niets, aangezien al een gans deel van deze patiënten een serieuze hyperventilatie hadden van in het begin (p CO2 tot 30.6: extreem laag!) (veel van die mensen ademen frequenter omdat ze het moeilijker hebben om O2 op te nemen, met als gevolg een chronisch lagere CO2 waarde). Als de CO2 dan stijgt door het mondmasker, krijg je bij die mensen een “normale” waarde, naast dan de O2 daling. Deze pCO2 moet gemeten worden bij gezonde mensen of kinderen!
Volgens mijn bevindingen klopt het dat de O2 waarde niet echt daalt door het dragen van een mondmasker, mogelijks door (ook bij gezonde mensen) een hyperventilatie als aanpassing, wat dan weer leidt tot het dalen van de CO2. Als we deze redenering volgen, kunnen we er van uitgaan dat zonder deze compensatoire hyperventilatie om de O2 waarde op peil te houden bij gezonde mensen, de gemeten waarden achter het mondmasker nog hoger zouden liggen.
Wat de ETCO2 betreft zie je in beide groepen dat een deel van de gezonde proefpersonen (en van de COPD patiënten) al serieus aan het hyperventileren was bij aanvang van de studie (waarden tot 30 mmHg – normale waarden 35-45 mmHg). Met opzet? Geen idee. Dus ook deze waarden zijn niet betrouwbaar in de studie.

Respons op de volgende studie door Dr. Hilde De Smet
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/sms.13832
Wat we zien als we de ETCO2 bekijken is dat die wél oploopt boven de normale waarden ( 35-45 mmHg) bij het begin van de inspanning, maar dat bij extreme inspanning die terug normaliseert, vermoedelijk door de hyperventilatie en het toegenomen ademvolume bij inspanning, waardoor meer lucht doorheen het masker getrokken wordt.

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

3 gedachten over “Mondmaskers geven wel hypercapnie door Dr. Hilde De Smet

 • 14 november 2020 om 05:28
  Permalink

  Ik dank van harte voor deze duidelijkheid. Zit zelf met een probleem omdat ik verschillende longproblemen had in mijn leven. Ben 75 jaar . Heb dokter gevraagd om een vrijstelling, maar heb die niet gekregen. Draag voor boodschappen een plastic scherm . . . Het beperkt me wel voor bus tram trein e.d. Hoe kan ik zo’n vrijstelling krijgen aub ?

 • 15 november 2020 om 14:33
  Permalink

  Beste Hilde,
  Dank voor het filmpje. Heb zelf ook vergelijkbare test gedaan hier in huis met mondkapje en oximeter (vingertop zuurstof gehalte meten in bloed).
  Bij het actief rondlopen bleven de waarden redelijk binnen het acceptabele maar bij het stilzitten werken achter de pc liepen de waarden enorm terug.
  En inderdaad naar gevaarlijk lage waardes (oximeter ging behoorlijk piepen) waarbij in een ziekenhuis direct ook zusters aan zouden komen snellen.

 • 12 december 2020 om 03:54
  Permalink

  Beste hilde,

  Allereerst hartelijk dank voor het plaatsen van Uw filmpjes.

  Mijn naam is Mark van Uijtregt en ben COPD-2 patiënt. Hoe schadelijk kan het dragen van een masker voor mij zijn.

  B.v.d. Mark

Reacties zijn gesloten.