Mondmaskers en het milieu… de volgende crisis?

Recente studies schatten in dat we wereldwijd maar liefst 129 miljard gezichtsmaskers per maand gebruiken – dat zijn er 3 miljoen per minuut. De meeste daarvan zijn wegwerpmaskers gemaakt van plastic microvezels.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is mask-6005459_1920-1024x768.jpg

Met de toenemende berichten over het ongepast dumpen van maskers, is het dringend nodig om deze potentiële bedreiging voor het milieu te erkennen en te voorkomen dat het het volgende plastic probleem wordt,” waarschuwen onderzoekers in een commentaar in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers of Environmental Science & Engineering.

De onderzoekers zijn milieutoxicoloog Elvis Genbo Xu van de Universiteit van Zuid-Denemarken en hoogleraar civiele en milieutechniek Zhiyong Jason Ren van de Princeton University.

Er bestaan geen richtlijnen voor het recyclen van mondmaskers:

Wegwerpmaskers zijn plastic producten die niet gemakkelijk biologisch kunnen worden afgebroken, maar wel fragmenteren in kleinere micro- en nanoplastics die wijdverspreid raken in ecosystemen.

De enorme productie van wegwerpmaskers is van vergelijkbare omvang als die van plastic flessen die op 43 miljard per maand wordt geschat.

Maar anders dan voor plastic flessen (waarvan ongeveer 25 procent wordt gerecycleerd), bestaan er geen officiële richtlijnen voor het recyclen van maskers waardoor de kans groter is dat ze als vast afval worden weggegooid, schrijven de onderzoekers.

Zorgwekkender dan plastic zakken:

Als ze niet worden weggegooid voor recycling, kunnen wegwerpmaskers net als ander plastic afval, in het milieu, zoetwatersystemen en oceanen terechtkomen, waar verwering in een relatief korte periode (weken) een groot aantal deeltjes van microformaat (kleiner dan 5 mm) kan genereren en verder kan fragmenteren tot nanoplastics (kleiner dan 1 micrometer).

“Een nog groter probleem is dat de maskers vervaardigd worden uit plastic vezels van microformaat (dikte van ~1 tot 10 micrometer). Wanneer het masker in het milieu wordt afgebroken, kunnen er meer, veel makkelijker en sneller kunststoffen met microafmetingen vrijkomen dan bij bulkkunststoffen zoals plastic zakken,” schrijven de onderzoekers, die vervolgen:

“Dergelijke effecten kunnen worden verergerd door een nieuwe generatie maskers, nanomasks, die rechtstreeks gebruik maken van plastic vezels van nanogrootte (met een diameter kleiner dan 1 micrometer) en daardoor een nieuwe bron van nanoplasticvervuiling ontstaat.”

De onderzoekers benadrukken dat ze niet weten hoe maskers bijdragen aan het grote aantal plastic deeltjes dat in het milieu is ontdekt — eenvoudigweg omdat er geen gegevens bestaan over de afbraak van mondmaskers in de natuur.

“Maar we weten dat wegwerpmaskers, net zoals ander plastic afval, ook schadelijke chemische en biologische stoffen kunnen accumuleren en afgeven zoals bisfenol A, zware metalen en pathogene micro-organismen. Deze kunnen indirecte schadelijke gevolgen hebben voor planten, dieren en mensen,” zegt Elvis Genbo Xu.

Wat kunnen we doen?

Elvis Genbo Xu en Zhiyong Jason Ren hebben de volgende suggesties om het probleem aan te pakken:

  1. vuilnisbakken neerzetten die alleen dienen voor inzameling en verwijdering van mondmaskers
  2. het overwegen van standaardisatie, richtlijnen en strikte toepassing van afvalbeheer voor maskerafval
  3. vervang wegwerpmaskers door herbruikbare maskers zoals katoenen maskers
  4. overweeg de ontwikkeling van biologisch afbreekbare wegwerpmaskers.

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie + vijf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.