Meidoorn versterkt en beschermt het hart

🕒 Leestijd: 2 minuten

Al eeuwenlang wordt de meidoornstruik gebruikt om weilanden en akkers af te scheiden en zo het vee binnen te houden. De hagedoorn, zoals hij vroeger genoemd werd, was een vruchtbaarheidssymbool en hoorde bij bruiloften die vooral in de lente plaats vinden. De meidoorn werd ook gebruikt als versiering voor de meiboom. De Romeinen plaatsen de struik rondom het huis of legden een meidoorntakje in de wieg om zich te beschermen tegen ziekten en boze geesten.

Verschillende fracties en inhoudsstoffen van meidoorn (waterextract, flavonoïdenfractie, epicatechine, vitexine, rutine, triterpenenfractie, OPC (oligomere procyanidinen), hyperoside, luteoline-7-glucoside) verhogen de contractiekracht van het hart (positief inotroop effect) en verlagen de hartfrequentie (negatief chronotroop effect) . Meidoorn versterkt het hart, verbetert de doorbloeding van de kransvaten, verhoogt het hartminuutvolume (de hoeveelheid bloed die door het hart in één minuut wordt voortgestuwd) en zorgt voor toename van de aanvoer en verbruik van zuurstof door het hart. Meidoorn beschermt het hart en de hersenen significant tegen ischemie-reperfusieschade en beperkt weefselbeschadiging na een hart- of herseninfarct. Volgens onderzoekers komt dit mede doordat meidoorn een sterke antioxidantwerking heeft, het enzym leukocytelastase remt en de productie van endotheelstikstofoxide bevordert. In een diermodel voor chronisch hartfalen had medicatie met meidoornextract een gunstige invloed op de structuur en functie van de hartspier.

Meidoorn gaat hartritmestoornissen tegen

In verschillende in-vitro en in-vivo dierexperimenten is aangetoond dat preparaten van meidoorn (van bessen of bladeren en bloemen) hartritmestoornissen tegengaan die zijn opgewekt door aconitine, calciumchloride of chloroform-adrenaline.1,2 In dieronderzoek nam de kans op, door ischemie-reperfusie geïnduceerde hartritmestoornissen (vooral het kamerfibrilleren) na een hartinfarct significant af (vergeleken met placebo), indien de proefdieren in de drie maanden voorafgaande aan het hartinfarct dagelijks meidoornextract hadden gekregen.16

Meidoorn heeft een milde bloeddrukverlagende en vaatverwijdende werking. Bij proefdieren met een normale of verhoogde bloeddruk, die onder narcose waren gebracht, leidde intraveneuze toediening van meidoornextract (blad, bloem) tot dosisafhankelijke bloeddrukverlaging. Meidoornextract ontspant de bloedvaten door het stimuleren van vaatverwijding, het remmen van angiotensine converterend enzym (ACE) en mogelijk door remming van het adrenerge systeem.

Getuigenis en receptje

Na de corona infectie van maart 2020 heb ik vaak pijn aan mijn hart en knellende pijn op mijn borst links uitstralend naar mijn rug.
Ik neem dan een kleine soeplepel v mijn meidoorntinctuur onverdund en de pijn verdwijnt dan redelijk snel. Ik gebruik mijn eigen Meidoorntinctuur al verschillende jaren.

Meidoorn is familie van de appel en ongevaarlijk, niet toxisch en ongeloofelijk geneeskrachtig.
Het is een tinctuur die je zonder problemen kan blijven gebruiken, die je dus niet kuurmatig moet gebruiken.

Hoe te maken?

 • Steek de geplukte bessen in een pot en giet er pure vodka op

TCM(traditionele chinese geneeskunde):

 • kruid bij levercrisis, indigestie, verbetert de werking van de MILT, MAAG en LEVER. Activeert de bloedcirculatie, heft voedselstagnatie op en bevordert de spijsvertering. Vooral aangewezen bij de behandeling van spijsverteringsstoornissen.
 • (bron: “Geneeskrachtige planten uit China”, Dr. chen You-wa)

uit kruidwis, Maurice Godefridi :

HART/BLOEDVATEN (2, 3)
Hartzwakte, ouderdomshart met kortademigheid, druk bij inspanning
Hartritmestoornissen, nerveus hart. Zie Leonurus cardiaca en sedativa

 • Angina pectoris. sparend op digitalisgebruik.
 • Cor pulmonale.
 • Hypertensie, Zie o.a. Capsela bursa
 • Atherosclerose, Zie o.a. Allium sativum.
  ** Nabehandeling en preventie infarct

ZENUWSTELSEL

 • Neurovegetatieve dystonie met o.a.: angst, oorsuizen, duizeligheid. Zie kruiden voor zenuwstelsel
 • Menopauze Zie hormonaalkruiden

  Nota: Veel andere indicaties in de literatuur zijn terug te voeren op de #sedatieve werking.
  Meidoorn kan dan ook als aanvullend kruid gebruikt worden bij astma, darmkrampen, slapeloosheid, e.a. “

Enkele recepturen voor eigen gebruik als thee

 • meidoornbloesem + hartgespantoppen + citroenmelisse bij hartritmestoornissen
 • meidoornbloesem + herderstasje + echte guldenroede bij een te hoge bloedruk

Kruidenmengsels overgieten met heet water, minimum 10 minuten laten trekken, zoeten met honing, verbetert de werking.

bron

meer via Kruidwis

Met dank aan Herboriste M. Rom

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Een gedachte over “Meidoorn versterkt en beschermt het hart

 • 16 juli 2023 om 22:31
  Permalink

  Goedenavond,
  Geen idee of ik hier moet zijn, maar werd jullie kant op gestuurd. Mijn dochter heeft (helaas) de hpv prik gehad en ik kreeg de tip dat jullie weten hoe zij kan ontgiften.
  Kunnen jullie helpen?
  Mvg Esther

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twee × een =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.