Machtsmisbruik van de overheid om critici de mond te snoeren

Journalisten of actievoerders worden door de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) weggezet als complotdenkers, radicalen en zelfs in verband gebracht met terrorisme. Dit kan grote gevolgen hebben voor het open debat, de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting.

Onlangs sprak ik met Niels Lunsing van de Audiokrant. In dezelfde uitzending sprak hij ook met Rob Vellekoop van DLM Plus over het onlangs verschenen NCTV-rapport. De NCTV is de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. In dat rapport worden vrije journalisten, onafhankelijke mediakanalen en actiegroepen in verband gebracht met een terreurdreiging en radicalisering. Rob Vellekoop legt het verband tussen een vermelding in het rapport en de consequenties voor de genoemde ondernemers en organisaties, wiens bankrekening als gevolg van de verdachtmakingen kan worden opgeheven.

Critici in verband gebracht met terrorisme

De NCTV brengt zo’n drie à vier keer per jaar een rapport uit om de terreurdreiging in kaart te brengen. Het rapport blijkt nu ook ingezet te worden als instrument om critici van het overheidsbeleid monddood te maken. Dat gaat volgens Rob Vellekoop volgens een stappenplan. Wanneer je als vrije media of actiegroep in het rapport vermeld wordt, blijkt dat je daarna problemen met je bank kunt krijgen.

Dat overkwam ook Tom Zwitser van de Blue Tiger Studio, toen de betaalomgeving Mollie binnen twee weken na de NCTV publicatie kenbaar maakte zich niet meer te kunnen vinden in het profiel van de uitgever. Bovendien heeft hun bank aangegeven de rekening op te heffen naar aanleiding van de verdachtmaking in het rapport. In een reactie stelt Tom Zwitser dat de vermelding vooral politiek gemotiveerd is. Hij wijt deze aan de vele, voor de overheid controversiële klokkenluidersdossiers, die de Blue Tiger Studio in handen heeft.

Kritisch tegengeluid gelijkgesteld aan radicalisering

In het recente NCTV-rapport worden nu ook Viruswaarheid, De Andere Krant, het tijdschrift Gezond Verstand en de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie (BPOC) genoemd. Het BCOP schrijft: “De BPOC2020 wordt in dit rapport in één adem genoemd met o.a. ‘radicale onderstromen’, ‘relschoppers’ en ‘openbare ordeverstoringen’. Dit is voor de BPOC2020 onaanvaardbaar.” BPOC heeft om een rectificatie gevraagd. De organisatie heeft bovendien bij het Internationaal Strafhof een aanklacht tegen de Nederlandse regering ingediend.

De reden waarom deze organisaties als verdacht worden aangemerkt is in het rapport niet of nauwelijks onderbouwd. NCTV stelt slechts dat de uitnodiging om parlementsleden uit te nodigen om deel te nemen aan het buitenparlementaire onderzoek intimiderend was. Over de Andere Krant en Gezond Verstand meldt het rapport slechts: “Ook zijn er meerdere papieren magazines verschenen waarin een zeer kritisch tegengeluid.” Het publiceren van een kritisch tegengeluid is al voldoende om in een rapport over terrorismedreiging te verschijnen. Toch kan een dergelijke vermelding grote gevolgen hebben.

Lees hier verder.

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × 3 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.