“Lockdowns hebben een generatie kinderen beschadigd”

🕒 Leestijd: 2 minuten

De schadelijke gevolgen van een lockdown voor onze psychische en fysieke gezondheid, sociale contacten en financiële situatie waren zodanig groot dat zij niet in verhouding stonden tot het beoogde doel. Angst en stress tastten juist de gezondheid aan. In de eerste lockdown verloren we zelfs 520.000 levensjaren. Het kon en kan anders en mag in de toekomst nooit meer zo gebeuren. Hoe dan wel? In december 2021 deed Stichting Artsen Collectief daar al suggesties voor.

De Daily Mail berichtte op 21 juni j.l. het volgende:

“Lockdowns hebben ”een generatie kinderen beschadigd”, vertelt  professor Dame Sally Davies geëmotioneerd aan de UK Covid Inquiry. Davies is oud-CMO (Chief Medical Officer, de hoogste senior gezondheidsadviseur voor de regering van het Verenigd Koninkrijk) en was hoofd Wetenschappelijk Advies aan het gezondheidsdepartement tot 2019  . Het UK Covid-19 Inquiry is een onafhankelijk openbaar onderzoek naar de reactie van het Verenigd Koninkrijk op en de impact van de Covid-19-pandemie, en om lessen te trekken voor de toekomst. De openbare hoorzittingen begonnen in juni 2023.

Tijdens haar ondervraging was professor Davies kritisch op de lockdowns en verklaarde dat, hoewel ze het er in principe mee eens was geweest, het “een generatie had beschadigd”.

“Het is duidelijk dat niemand (bij de voorbereidingen op een pandemie) aan een lockdown had gedacht. Ik denk nog steeds dat we dit hadden moeten doen, maar een week eerder,” zei ze.

“Maar daarna hadden we moeten denken: hoe nu verder? De schade die ik nu zie bij kinderen en studenten door Covid en de impact op het onderwijs vertellen me dat het onderwijs enorm veel werk te doen heeft. We hebben een generatie beschadigd en het is vreselijk om als hoofd van een College in Cambridge te zien hoe deze jonge mensen worstelen. Ik weet dat kinderen op kleuterscholen niet hebben geleerd hoe ze met andere kinderen om moeten gaan en te spelen, ze hebben niet geleerd te lezen. We moeten iets voor ze doen”.

Op de vraag van hoofdadvocaat Hugo Keith KC (King’s Council, een predikaat voor excellente advocaten) of het niet voorzien van de mogelijkheid van een lockdown bij voorbereidingsmaatregelen voor een pandemie “een van de meest opvallende mislukkingen in de strategische planning” was, verontschuldigde professor Davis zich opnieuw en zei: “Het spijt me, we waren dat nooit van plan”.

Het is niet de eerste keer dat Covid-lockdowns onder vuur komen te liggen in het Covid-onderzoek.

Eerder legde Sir Chris Wormald, permanent secretaris bij het ministerie van Volksgezondheid, uit hoe economisch verlammende lockdowns “niet waren wat we hadden gepland”.

Eerder sprak orthopedagoog en publicist Hans Koppies zich al zeer kritisch uit over de gevolgen voor kinderen in Nederland. In ontwikkelingslanden is het effect op kinderen waarschijnlijk nog ernstiger geweest.

Bron: Stichting Artsen Collectief

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

elf − 1 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.