Lockdown ‘had geen effect’ op coronaviruspandemie in Duitsland

Wetenschappers van de Universiteit van München ontdekten dat het Duitse infectiepercentage al daalde voordat de lockdown werd opgelegd

MNCHEN, DUITSLAND - 31 OKTOBER: Lege stoelen en tafels staan ​​buiten een restaurant voor het operagebouw waar het dragen van maskers verplicht is tijdens de tweede golf van de coronaviruspandemie op 31 oktober 2020 in München, Duitsland.  De Duitse regering heeft onlangs aangekondigd dat met ingang van aanstaande maandag 2 november alle restaurants, bars, culturele locaties, bioscopen, fitnessstudio's en sporthallen vier weken moeten sluiten om de torenhoge groei van het aantal dagelijkse infecties dat onlangs 18.000 bereikt.  Winkels, scholen en kinderdagverblijven blijven open.  (Foto door Andreas Gebert/Getty Images)
Een verlaten München toen vorig jaar een lockdown opdoemde CREDIT : Andreas Gebert/Getty Images Europe

Een nieuwe studie door Duitse wetenschappers beweert bewijs te hebben gevonden dat lockdowns weinig effect hebben gehad op de beheersing van de coronaviruspandemie.

Statistici van de Universiteit van München vonden “geen direct verband” tussen de Duitse lockdown en dalende infectiecijfers in het land. In plaats daarvan bleek uit de studie dat het infectiepercentage al duidelijk begon te dalen voordat afgelopen november een nationale afsluiting werd opgelegd.

Het vond ook duidelijk bewijs dat het tarief al daalde bij de twee keren dat de lockdown werd verscherpt, in december en april.

Het onderzoek richtte zich op het R-nummer, dat aangeeft aan hoeveel mensen elke besmette persoon het virus doorgeeft. De wetenschappers beweren dat het minder gemakkelijk wordt verstoord door fluctuerende testpercentages dan de wekelijkse infectiepercentages die door de Duitse regering worden gebruikt om te beslissen over lockdown-beperkingen.  

Coronavirus Duitsland Spotlight-grafiek – standaard sterfgevallen

Uit het onderzoek bleek dat het R-getal telkens al onder de 1 lag voordat de nieuwe beperkingen van kracht werden, wat aangeeft dat het aantal infecties daalde. Inmiddels is de lockdown in het grootste deel van het land opgeheven.  

“De genomen maatregelen hadden een positief effect kunnen hebben op het verloop van de infectie, maar zijn niet alleen verantwoordelijk voor de achteruitgang”, schreven de auteurs van het onderzoek.Coronavirus Duitsland Spotlight-diagram – standaard gevallen

De studie werd snel gegrepen door tegenstanders van lockdown, maar de auteurs deden er alles aan om te benadrukken dat ze geen politiek argument aan het voeren waren.

“Je kunt uit de gegevens niet opmaken dat de lockdown niet nodig was”, vertelde prof. Ralph Brinks, een van de co-auteurs van het onderzoek, aan de Duitse televisie.

“Het enige dat het laat zien, is dat het begin van de lockdown en de daling van het aantal besmettingen niet samenvallen.” Duitsland ging op 2 november in “lockdown lite”, met restaurants en bars gesloten maar niet-essentiële winkels open.

Het ging op 16 december volledig op slot en op 23 april werden de beperkingen aangescherpt onder de “noodrem” van Angela Merkel.

Hoewel niemand de cijfers van het onderzoek heeft betwist, voerden andere wetenschappers aan dat het debat over de lockdown mogelijk heeft bijgedragen aan de daling van het aantal infecties.

Thorsten Lehr, hoogleraar klinische farmacie aan de Universiteit van Saarland, vertelde op de Duitse televisie dat openbare discussies over op handen zijnde lockdown-maatregelen mensen ertoe kunnen hebben aangezet hun gedrag te veranderen en anderen minder te ontmoeten.

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Een gedachte over “Lockdown ‘had geen effect’ op coronaviruspandemie in Duitsland

  • 21 juni 2021 om 14:43
    Permalink

    Niet correct, er zijn wereldwijd 4 tot 12 miljoen lockdown-doden, dit op basis van Belgische, Nederlandse en Britse statistieken.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × 1 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.