Leerachterstand, mentale problemen en veranderd gedrag jonge pubers na coronaperiode
De coronacrisis heeft bij jongeren gezorgd voor leerachterstanden, mentale problemen en nu zijn er ook over het gedrag van jonge pubers grote zorgen. Belangrijke vormende jaren voor kinderen zijn totaal verstoord en daar merken middelbare scholen de gevolgen van. Daarom zetten de scholen in op cursussen in sociale vaardigheden voor leerlingen.

“Je kunt niet de ontwikkeling van kinderen stilzetten en denken dat het geen gevolgen heeft. Na de coronacrisis is er veel aandacht geweest voor leerachterstanden bij jongeren, maar er is veel te weinig gekeken naar de achterstanden in sociale vaardigheden die jongeren hebben opgelopen”.
“De eerste boodschap tegen die kinderen na de coronacrisis was: jij hebt een leerachterstand. Maar ze hadden ook een sociale achterstand. We hadden ook sportdagen moeten organiseren of met ze naar het theater moeten gaan. In de (pre)puberteit wordt een hoop geleerd via de lesstof die op school wordt aangeboden, maar het is ook de tijd dat sociale vaardigheden worden getraind. Die vaardigheden zijn alleen te leren door bij elkaar te zijn. – gedragspsycholoog Steven Pont
Leerlingen zijn vaker onbeleefd, onaardig tegen elkaar en heel moeilijk te motiveren, vertelt bovenbouwcoördinator Jochem Mud. Uiteraard geldt het niet voor alle leerlingen, maar de coronatijd lijkt nog steeds grote invloed te hebben op het gedrag van sommigen.
“De periode voor en aan het begin van de middelbare school is echt een leeftijd waarin kinderen naar hun omgeving gaan kijken en gaan socialiseren. En dat hebben ze gemist. We zitten in allerlei samenwerkingsverbanden en we zien dat de zorgen hierover regiobreed spelen, misschien wel in het hele land. Leerlingen zijn heel flexibel als het op kennis aankomt, maar juist gedrag, motivatie en zelf kunnen werken zijn een stuk moeilijker om aan te pakken”. – J. Mud
Ook het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) kreeg na de coronapandemie signalen van scholen dat jongeren meer de grenzen opzoeken in de klas dan ervoor.
“Op school zien docenten een verandering in gedrag, bijvoorbeeld onverschilligheid, ruzies, maar ook verminderde mentale gezondheid”. – woordvoerder NJi
De school van Mud zet daarom in op speciale trainingen voor leerlingen in zogeheten ‘executieve functies’, dat gaat over zaken als plannen, motivatie vinden, maar ook omgaan met emoties en sociaal gedrag.
Bron.