Lareb in Nederland, 35 meldingen van overlijden na vaccinatie coronavaccins. Voor het eerst ‘niet direct verklaarbare’ overlijdens na coronavaccinatie

DEN BOSCH – Er zijn tot nu toe 35 meldingen van overlijden na vaccinatie met coronavaccins, meldt Bijwerkingencentrum Lareb. Het betreft 31 mensen van 80 jaar of ouder en 4 ouderen tussen de 65 tot 79.

„Allen hadden een kwetsbare gezondheid vanwege uiteenlopende ernstige onderliggende ziekten en/of hoge leeftijd. Zij overleden binnen één tot veertein dagen na de vaccinatie”, zegt Agnes Kant, epidemioloog en directeur bij Lareb.

Volgens haar zijn bij een groot deel van hen de onderliggende gezondheidsproblemen de meest voor de hand liggende verklaring voor het overlijden. „Een aantal kreeg in de dagen na vaccinatie klachten die bekend zijn als bijwerkingen zoals koorts, misselijkheid en algemeen niet lekker voelen. Deze klachten zijn niet de oorzaak van overlijden, maar kunnen bij kwetsbare ouderen mogelijk wel bijgedragen hebben aan verslechtering van hun al fragiele gezondheidstoestand”, aldus de epidemioloog.

Kant onderstreept dat overlijden na vaccinatie niet wil zeggen dat het overlijden is veroorzaakt door de vaccinatie. „Bij een deel is de doodsoorzaak niet direct verklaarbaar. Om nog beter inzicht te krijgen in de oorzaak van overlijden, de opgetreden bijwerkingen en de rol van mogelijke andere onderliggende gezondheidsproblemen heeft Lareb meer informatie opgevraagd over de meldingen”, aldus Kant. Daarna worden volgens haar de meldingen nader bekeken en geduid in overleg met externe medische adviseurs.

Volgens Lareb zijn er tot nu toe 3945 meldingen van bijwerkingen binnengekomen. Daarvan kwamen 3692 meldingen na inenting met het vaccin Pfizer/BioNTech. Daarnaast ontving het centrum 204 meldingen over bijwerkingen van het vaccin van Moderna. In 49 meldingen was het type vaccin niet ingevuld.

De meest gemelde bijwerkingen zijn spierpijn, hoofdpijn en reacties op de prikplek, zoals pijn, zwelling en een warmtegevoel. Ook klachten zoals je niet lekker voelen, vermoeidheid, rillingen, misselijkheid en koorts kwamen vaak voor. „Dit zijn bekende klachten bij alle vaccins. Deze klachten passen ook bij de werking van de coronavaccins. De vaccins stimuleren in het lichaam de afweer tegen het coronavirus. Bij de meeste mensen verlopen de klachten mild en gaan ze na een paar dagen over”, aldus Kant.

Lareb ontving ook tientallen meldingen over heftige allergische reacties zoals uitgebreide huiduitslag en zwellingen rond de ogen of keel. „Alle patiënten zijn snel en adequaat behandeld en hersteld. Heftige allergische reacties na een vaccinatie zijn zeldzaam, maar niet uit te sluiten”, vertelt de Lareb-voorzitter.

Het gaat om meldingen die tot en met 14 februari zijn binnengekomen bij Lareb. Tot nu toe hebben volgens het bijwerkingscentrum ongeveer 650.000 mensen in Nederland een coronavaccin gekregen.

Lareb ontving ook tientallen meldingen over heftige allergische reacties zoals uitgebreide huiduitslag en zwellingen rond de ogen of keel. „Alle patiënten zijn snel en adequaat behandeld en hersteld. Heftige allergische reacties na een vaccinatie zijn zeldzaam, maar niet uit te sluiten”, vertelt de Lareb-voorzitter.

Het gaat om meldingen die tot en met 14 februari zijn binnengekomen bij Lareb. Tot nu toe hebben volgens het bijwerkingscentrum ongeveer 650.000 mensen in Nederland een coronavaccin gekregen.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1569563750/lareb-35-meldingen-van-overlijden-na-vaccinatie-coronavaccins

De Volkskrant schrijft:

Voor het eerst ‘niet direct verklaarbare’ overlijdens na coronavaccinatie

In Nederland zijn 35 ouderen overleden in de eerste twee weken nadat zij het vaccin van Pfizer toegediend hadden gekregen. Onder hen zijn voor het eerst mensen van wie de doodsoorzaak ‘niet direct verklaarbaar’ is. Dit meldt bijwerkingencentrum Lareb in de wekelijkse update over de bijwerkingen van coronavaccinaties.

Michiel van der Geest16 februari 2021, 14:31

Het gaat om 31 80-plussers, en vier ouderen tussen de 65 en 79. Zij hadden allemaal al een kwetsbare gezondheid, door onderliggende aandoeningen en/of door ouderdom.

Voor de meeste ouderen geldt, meldt Lareb, dat die kwetsbare gezondheid ook de meest voor de hand liggende oorzaak is van het overlijden. Een aantal kreeg na de vaccinatie klachten die bekend zijn als bijwerking van de vaccinatie. Het gaat daarom om klachten als koorts, misselijkheid en algemeen niet lekker zijn. Volgens Lareb zijn deze klachten ‘niet de oorzaak van overlijden, maar kunnen bij kwetsbare ouderen mogelijk wel bijgedragen hebben aan verslechtering van hun al fragiele gezondheidstoestand’.

Maar nieuw deze week zijn overlijdens waarbij de oorzaak ‘niet direct verklaarbaar’ is. ‘Dit komt natuurlijk vaker voor, bijvoorbeeld wanneer iemand plotseling overlijdt zonder eerdere klachten. Een dergelijke situatie maakt het voor ons ook moeilijk de rol van de vaccinatie in te schatten’, zegt Lareb-directeur Agnes Kant. 

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/voor-het-eerst-niet-direct-verklaarbare-overlijdens-na-coronavaccinatie~be846194/

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 1 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.