Kinder- en jeugdpsychiatrie trekt aan alarmbel: 23.749 Vlaamse kinderen en jongeren wachten op hulp

De Vlaamse Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie (VVK) trekt aan de alarmbel. Maar liefst 23.749 Vlaamse minderjarigen zouden de voorbije maand geen mentale hulp gekregen hebben. “Dat is een file van 475 bussen met elk 50 minderjarigen, een stoet van 7 kilometer”, zegt de VVK.

sad-child-portrait-d9328f06

De VVK nam van 31 maart tot 6 april een onderzoek af bij 607 Vlaamse artsen. 85 procent van die artsen gaf aan dat ze minderjarigen op een wachtlijst moesten plaatsen. Door de coronacrisis zijn die wachtlijsten in de kinder- en jeugdpsychiatrie nog langer geworden, klinkt het bij de VVK. Bijna 50 procent van de huisartsen zegt dat het 6 maanden duurt voor de kinderen en jongeren de juiste hulp vinden, bijna 20 procent zegt dat dat nog veel langer kan duren.

Nagenoeg de helft van de psychiatrische crisisdiensten gaf aan dat het aantal gedwongen opnames sterk gestegen is in vergelijking met de periode voor de coronacrisis. De VVK vermoedt dat jeugdrechters door het nijpende plaatsgebrek geen andere mogelijkheid zien om hulp af te dwingen, wanneer zij geconfronteerd worden met ernstige crisissen.

De VVK ging het gesprek aan met federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Minister Vandenbroucke heeft een opschaling van de opnamecapaciteit in de ziekenhuizen en 20 miljoen euro voor meer personeel beloofd. Maar de VVK wil een “marshallplan” voor de geestelijke gezondheidszorg van kinderen en jongeren. 

Nu gaat 0,36 procent van het gezondheidszorgbudget naar de mentale gezondheid van kinderen en jongeren. In navolging van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vraagt de VVK om een opschaling naar 2,5 procent.

“Covid-19 is geen momentum. Het is één van de vele momenten waar pijnlijk zichtbaar wordt dat we onze volwassenen van morgen mentaal in de steek laten. De bussen staan al meer dan 20 jaar in de file”, klinkt het bij de VVK.

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × een =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.