Kan men medische tussenkomst weigeren van patiënt die weigert PCR-test te ondergaan?

Cher Docteurs,
Rechten en vrijheden – DL

Kan een ziekenhuis of een arts medische tussenkomst weigeren van een patiënt die weigert de PCR-test te ondergaan waarin het ziekenhuisprotocol voorziet? Deze franstalige video beantwoordt die vraag. Aarzel niet om het te delen op sociale netwerken en om u in te schrijven voor de nieuwsbrief over rechten en vrijheden op het adres  www.droits-libertes.be

Overtreding van artikel 10 van de Grondwet

Schending van de rechten van de patiënt. Mogelijkheid om contact op te nemen met de Federale Commissie voor de Rechten van de Patiënten (opgericht door de minister van Volksgezondheid). Via de bemiddelingsdienst van deze commissie is deze verantwoordelijk voor het doorgeven van een klacht ingediend door de bemiddelingsfunctie van het ziekenhuis. Wie is bevoegd om klachten in ontvangst te nemen van patiënten die zich door de wet van 22 augustus 2002 benadeeld achten (schending van artikelen 5, 6 10).

Op grond van artikel 17 van deze wet van 22-8-2002 zijn ziekenhuizen verantwoordelijk voor de artsen die in hun ziekenhuis werken en verantwoordelijk dat deze artsen de bepalingen van de wet van 22-8-2002 naleven. Daarom zouden zowel hun burgerlijke als strafrechtelijke aansprakelijkheid in twijfel kunnen worden getrokken in geval van niet-naleving door de artsen.

Daarom kan medische tussenkomst niet worden geweigerd als de patiënt weigert een PCR-test te weigeren. Het protocol kan geen rechtsgevolgen hebben. De wet heeft voorrang op interne normen binnen een ziekenhuis.

Bovendien zou de arts het risico lopen gedisciplineerd te worden, aangezien deze houding van de arts ten opzichte van de patiënt meerdere schendingen van het beroep van arts oplevert. (Artikel 23 van de ethische code van de geneeskunde en de 25 die een impact zullen hebben op het wetboek van strafrecht … en dus strafrechtelijk vervolgd)

Ik zei je dat ik goed op de hoogte ben…!

Vriendelijke groeten

Noëlle de Creeft

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Een gedachte over “Kan men medische tussenkomst weigeren van patiënt die weigert PCR-test te ondergaan?

 • 11 mei 2021 om 16:42
  Permalink

  Dag ,

  Graag plaats ik hier i.v.m de PCR-test mijn verhaal.
  Op 29 april had ik een gynecologische ingreep in het ziekenhuis , voordien zei mijn behandelende arts dat een PCR-test een voorwaarde was voor behandeling.
  Omdat ik niet achter deze test sta ging ik mij daarover informeren. En inderdaad ik vond een document van de nationale raad van de orden der artsen dat een patient een PCR-test mag weigeren.
  De dag dat mijn bloed en test zou worden afgenomen ging ik met dat document naar het ziekenhuis.
  Natuurlijk ving ik daarmee bot bij de verpleegpost , maar dat had ik verwacht. “Contacteer uw arts” zeiden ze . Ik belde meteen mijn arts en zei dat ik een document bij me had waarin stond dat een PCR-test niet ve
  rplicht kan worden. Heel neerbuigend antwoorde ze ” Maar Mevrouw , dat heeft u verkeerd begrepen !”
  en ” Als u geen PCR-test wil kan de behandeling niet doorgaan. Ik volg de richtlijnen van de direktie en we kunnen ons niet permiteren dat er hier een corona-uitbraak komt in het ziekenhuis. ” Zal ik de behandeling schrappen ? Neen , zei ik , je laat me geen keus ik moet voor mijn gezondheid zorgen en me laten behandelen. ”
  Ik heb dus de PCR-test ondergaan.
  Maar …van daar ben ik naar de ombudsdienst gestapt met hetzelfde document. De ombudsvrouw zei me dat het inderdaad zo was dat ik de test kon weigeren maar dat de arst op zijn /haar beurt de behandeling kan weigeren. Toch nam ze mijn klacht aan.
  In een latere mail bevestigde ze me :
  ” Een arts kan een medische tussenkomst weigeren uit persoonlijke of professionele redenen. Een arts heeft binnen een organisatie ook niet altijd de volledige vrijheid, het uitvoeren van medische activiteiten wordt ook bepaald door de organisatie van de zorgverlening ( het ziekenhuis) die instructies geeft ( procedures) dewelke de zorgverlener moeten volgen ”
  Maar toch heeft ze mijn klacht overgemaakt aan de jurist van de Orde der artsen die zou behandeld worden op 27 mei.
  Ik ben benieuwd hoe dit verder zal lopen , nu heb ik het gevoel dat patientenrechten een hol begrip is , het staat wel op papier maar in de praktijk betekent het niks .
  Ik vind dit zo onrechtvaardig dat ik dit niet zo wil laten . Bij wie kan ik terecht voor juridische steun om dit verder op te nemen ?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 1 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.